Юпітер / REUTERS

Міжнародний колектив вчених представив перші офіційні результати наукової місії Juno (Jupiter Polar Orbiter). Фахівці, зокрема, виявили рекордно високу магнітну індукцію поблизу атмосфери Юпітера. Присвячені цьому дослідження опубліковані у двох статтях в журналі Science, а коротко про них повідомляє НАСА.

Магнітна індукція в районі екватора поблизу газової оболонки Юпітера (7,766 гауса) у два рази вище величини, пророкує раніше теоретичними моделями, і приблизно в 10 разів сильніше, ніж аналогічне значення для Землі, повідомляється в першій роботі. Там же описуються гігантські циклони, що поширюються в атмосфері планети на 1,4 тисячі кілометрів.

Читайте такожАстрономи виявили гігантського двійника Юпітера

Відео дня

Друга публікація присвячена полярним сяйвам газового гіганта, в ній також описується динаміка магнітосфери Юпітера — виявилося, що вона з плином часу швидко змінюється.

У завдання місії Juno входить дослідження хмар і полярних сяйв Юпітера. За допомогою однойменної станції вчені сподіваються дізнатися більше про походження планети, будову, фізичні властивості її атмосфери і магнітосфери. Місія Juno повинна завершитися в лютому 2018 року затопленням станції в атмосфері газового гіганта.