Вчені припускають, що це явище може бути пов'язане з мутаціями в генах вікових батьків / фото wikimedia

Сини, що народилися у немолодих батьків, частіше виростають «гіками» — високоінтелектуальними, надзвичайно захопленими своїми ідеями та інтересами. Про це йдеться у статті журналу Translational Psychiatry.

До таких висновків прийшли вчені з Британії і США, які проаналізували дані 8 тис. британських близнюків. Вченим вдалося зібрати дані про близнюків віком 12 років, були проведені невербальні тести інтелекту, їх здатність фокусуватися на предметах, соціальна відстороненість.

Читайте такожВчені з'ясували, як куріння пошкоджує ДНК

Відео дня

Після цього для кожної дитини був підрахований його «індекс гіка». Аналіз показав, що для дітей від батьків молодше 25 років цей індекс у середньому становить 39,6, віком 35-44 років – 41, а для батьків віком понад 50 років зростає до 47.

При цьому вказана залежність спостерігається тільки у хлопчиків, відзначають вчені. Вчені припускають, що це явище може бути пов'язане як з мутаціями в генах вікових батьків, так і з тим, що такі чоловіки самі, подовгу залишаючись холостяками, набувають рис «гіків» та передають їх своїм синам.