фото topwonders.ru

Дослідники змогли прицільно "стерти" один з декількох спогадів у молюска, що в перспективі може допомогти людям з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР)

Про це пише Еспресо з посиланням на видання Science Alert.

Команда науковців з американського медичного центру Колумбійського університету і канадського Університету Макгілла проаналізувала нейрони молюсків роду Aplysia (морські зайці), щоб перевірити гіпотезу, яка пояснює, чому спогади про інциденти, що принесли поганий досвід, можуть самі викликати занепокоєння.

Відео дня

Читайте такожЯпонським вченим вдалося стерти погані спогади лазером

Науковцям вдалося показати, що клітинні аналоги довгострокових спогадів у молюска можна видаляти незалежно один від одного. Тому блокується дія різних підвидів білка (протеїнкінази М), який бере участь у створенні і зберіганні довгострокових спогадів. Вибіркове блокування одного з протеїнів приводило до видалення асоціативної або неасоціативної пам'яті.

"Один з основних напрямків нашого нинішнього дослідження полягає у розробці стратегій для вирішення проблемного неасоціативного спогаду, що може позначитись в мозку під час травматичного досвіду без шкоди для асоціативних спогадів, які можуть допомогти людям ухвалювати обґрунтовані рішення в майбутньому", - говорить один з авторів дослідження, Самуель Шахер.

У подальших дослідженнях науоквці мають на таких же доклінічних моделях детальніше розібратися, як і де виробляються і працюють молекули протеїнкінази М.

"Стирання спогадів має потенціал, щоб полегшити ПТСР та тривожні розлади шляху видалення неасоціативних спогадів, які викликають неадекватні фізіологічні реакції", - підкреслюють дослідники.