Загороднього було обрано шляхом таємного голосування / фото прес-служба НАН України

Президентом Національної академії наук України став Анатолій Загородній.

Як повідомляє прес-служба НАНУ, сьогодні, 7 жовтня, відбулися вибори президента академії.

"На підставі таємного голосування президентом Національної академії наук України було обрано академіка Анатолія Глібовича Загороднього", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Нагадаємо, колишній президент Національної академії наук України, академік, Герой України Борис Патон помер 19 серпня на 102-му році життя.

Читайте такожУ Києві простилися з Борисом Патоном (фоторепортаж)

Анатолій Загородній: біографія

  • Народився 29 січня 1951 року у селищі Велика Багачка Полтавської області. Закінчив Харківський університет (1972) і відтоді працює в Інституті теоретичної фізики НАН України (з 1989 - заступник директора, з 2003 - директор), З 1992 по 2005 роки - також професор Києво-Могилянської академії, від 1996 - Київського університету. У 2009-2011 - головний учений секретар НАН України.
  • Має наукові праці в галузі теоретичної та математичної фізики, теорії плазми, статистичної фізики. Розробив статистичну теорію просторово-обмежених плазмено-молекулярних систем; послідовну кінетичну теорію запорошеної плазми і сформулював строгі мікроскопічні рівняння й ланцюжок рівнянь Боголюбова для такої плазми; розвинув теорію гальмівного випромінювання у плазмено-молекулярних системах

Екс-президент НАН України Борис Патон: життєвий шлях вченого

  • Народився 14 листопада 1918 року в Києві.
  • Вищу освіту здобув у 1941 році в Київському Політехнічному Інституті (спеціальність - інженер-електрик). Пізніше захистив кандидатську та докторську дисертації.
  • З 1963 по 1991 рік був членом Академії наук СРСР, очолював Інститут електрозварювання імені Євгена Патона. Борис Патон - перший, кого нагородили званням Героя України. Він також є одним з розробників методу електрозварювання м'яких тканин.
  • 14 листопада Борису Патону виповнилося б 102 роки.
  • Співробітники НАН розповіли, що попередні тижні перед смертю він провів у лікарні через проблеми зі здоров'ям.