Парад планет 4 липня / фото in.pinterest.com

Уже завтра, 4 липня 2020 року, на всіх жителів планети Земля чекає важлива астрономічна подія – парад планет.

Парад планет: що це таке

Читайте такожВеликий парад планет 4 липня: астрологи розповіли, чим загрожує цей день

Повний парад планет – це явище, коли планети Сонячної системи вишикуються в одну лінію.

Відео дня

Слід зауважити, що планетарне вирівнювання під час такого параду не слід сприймати буквально. Насправді вони ніколи не вирівнюються по абсолютно прямій лінії, як це часто зображають на малюнках, адже планети Сонячної системи не всі ідеально обертаються в одній площині й рухаються по різних орбітах у тривимірному просторі.

Загалом розрізняють такі паради планет:

  • міні-планетний парад - 3 планети.
  • парад малих планет - 4 планети.
  • великий планетний парад - 5 або 6 планет.
  • великий (повний) парад планет - всі планети Сонячної системи (+ іноді Плутон).

Міні-паради планет – нерідкісна подія. Три планети можуть спостерігатися одночасно в одній і тій же частині неба декілька разів на рік. Натомість повний парад планет є досить рідкісним та унікальним і відбувається раз на кілька десятків років.

Який парад планет буде 4 липня 2020

Згідно із прогнозами, 4 липня 2020 року почнеться повний парад планет, тобто за участю всіх планет. Так, Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, а також карликова планета Плутон – одночасно вишикуються на одній боці зірки. Відбудеться майже ідеальне вирівнювання, кут відхилення буде незначним.

Парад планет у липні 2020 року / фото Shutterstock

Востаннє такий парад планет відбувся у 1982 році, а наступний очікується у 2161 і 2492 роках.

Чи можна та як спостерігати парад планет

Для жителів Землі побачити на власні очі великий парад планет повною мірою не є можливим. Лише кілька планет (Сатурн, Юпітер і Марс) будуть видні вночі, Венера буде видна вранці, а Меркурій і зовсім затьмарить сонце, адже розташований дуже близько до зірки. А Уран і Нептун узагалі не будуть видні неозброєним оком, адже розташовані дуже далеко.

Читайте такожПарад планет 4 липня: на чотири знаки Зодіаку чекає сприятливий період

Оскільки більшість планет рухаються відносно повільно, то спостерігати парад можна буде не впродовж декількох днів. Починаючи з 4 липня, вночі можна буде спостерігати за такими планетами як Марс, Юпітер і Сатурн, а зранку – Венеру.

Загалом розраховувати на те, що вирівнювання всіх планет у класичному розумінні можна буде спостерігати з даху, балкона або на відкритій місцевості, – не варто.