Марс / NASA

Космічна агенція NASA була змушена відкласти запуск свого найновішого й найбільш амбітного марсохода, спровокувавши побоювання, що це може призвести до втрати вікна можливостей загалом.

Ровер під назвою Perseverance і пов'язана з ним місія будуть коштувати три мільярди доларів. Апарат повинен вирушити на пошуки ознак, що в минулому на Марсі було життя. Крім того, як пише The Independent, його завданням буде зібрати марсіанські зразки, щоб потім привезти їх на Землю.

Читайте такожІлон Маск показав нові деталі космічного корабля для польотів на Марс

Відео дня

Але тепер запуск Perseverance відклали. В космічній агенції кажуть, що в кращому випадку він відбудеться 30 липня. Але в такому випадку вікно запуску буде скорочене на половину. NASA повинна запустити ровер до 15 серпня. Інакше Марс буде надто далеко від Землі. Тоді місію доведеться скасувати.

Другий шанс в американських вчених з'явиться аж в 2022 році, коли планети знову будуть на потрібних позиціях. У NASA сподіваються скористатися нинішніми можливостями й уникнути затримки на 26 місяців, за які можуть з'явитися нові проблеми.

Читайте такожАстрономи вперше помітили зелене світіння в атмосфері Марса

Агенція вже один раз перенесла запуск амбітної місії на Марс через зараження і проблеми з краном на стартовому майданчику. Спочатку запуск апарата планували провести 17 липня, а потім його відклали на різні дати ближче до кінця місяця.

Тим часом, Європейська космічна агенція вже перенесла свою місію на Марс на 2022 рік через проблеми, які виникли з вини пандемії коронавірусу. ОАЕ і Китай теж планують цього літа відправити свої апарати на сусідню планету. І їхні космічні агенції запевняють, що все відбудеться за планом.