SpaceX вивела апарат на полярну орбіту, запустивши носій зі східного узбережжя США / фото twitter.com/SpaceX

Компанія SpaceX у неділю ввечері запустила ракету-носій Falcon 9 для виведення в космос трьох супутників.

Ракета Falcon 9 стартувала c космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) о 19:18 за часом Східного узбережжя США (02:18 за Києвом). Трансляція запуску велася на сайті SpaceX.

Читайте такожМаск представив чіп для мозку Neuralink: що може новий нейроінтерфейс

Це перший випадок, коли SpaceX вивела апарат на полярну орбіту, запустивши носій зі східного узбережжя США. У компанії відзначають, що її конкуренти й NASA не запускали апарати на полярну орбіту з території Флориди протягом кількох десятиліть.

Як повідомили в SpaceX, перша ступінь Falcon 9 вже тричі використовувалася для запуску ракети: під час 19-ї і 20-ї експедицій компанії із забезпечення міжнародної космічної станції, а також для виведення на орбіту дев'ятого за рахунком угруповання супутників глобального Інтернету Starlink.

Як і раніше, перша ступінь знову повернулася на Землю для повторного застосування. Вона відокремилася на четвертій хвилині польоту і приземлилася на майданчику космодрому на мисі Канаверал.

Які супутники SpaceX запустила сьогодні

На борту ракети знаходиться три супутники: SAOCOM-1B, GNOMES-1, Tyvak-0172.

  • Аргентинський супутник SAOCOM 1B, запуск якого неодноразово відкладався, призначений для отримання зображень в радіолокаційному діапазоні частот. Вони допомагають при ліквідації наслідків стихійних лих, відстеженні процесів в океанах, на льодовиках Антарктиди і Андів, а також в с/г діяльності.

Читайте такожSpaceX здійснила пуск нового прототипу "марсіанського" корабля (відео)

Апарат був замовлений Національною комісією з космічної діяльності Аргентини (CONAE) і зібраний місцевою INVAP. Його виведуть на сонячно-синхронну орбіту, пише Ліга.

SpaceX уклала контракт на виведення двох таких апаратів з CONAE ще 11 років тому. SAOCOM - 1A запустили тільки восени 2018-го.

  • GNOMES-1 від компанії PlanetiQ важить всього 30 кг. Це перший метеорологічний апарат з майбутнього угруповання в 20 супутників. Зібраний в Blue Canyon Technologies (США), оснащений системою зондування атмосфери Pyxis: вона вловлює сигнали GPS, Galileo, Beidou і ГЛОНАСС – на підставі їхніх параметрів моделюється прогноз погоди.
  • Tyvak-0172 - великий (формат 6U) 10-кілограмовий кубсат від Tyvak Nano-Satellite Systems. Також метеосупутник, заснований на схожій на Gnomes-1 технології.

Що таке SpaceX

  • SpaceX - це приватна космічна компанія Ілона Маска. Завдання SpaceX - розробка революційних космічних технологій.

Ракета Falcon 9

  • Частково багаторазова ракета-носій, що складається з двох ступенів. На першому ступені ракети-носія встановлені 9 рідинних ракетних двигунів Merlin. Перший ступінь Falcon 9 може бути повторно використаний: на ньому встановлено обладнання для повернення і вертикального приземлення на посадковий майданчик або плавучу платформу.
  • Falcon 9 використовується для запусків геостаціонарних комерційних супутників зв'язку, науково-дослідних космічних апаратів, вантажного космічного корабля Dragon, а також для запуску пілотованого корабля Crew Dragon.