SpaceX запустила оновлений вантажний корабель Crew Dragon / скріншот

Компанія SpaceX вперше запустила у неділю, 6 грудня, оновлену вантажну версію свого космічного корабля Dragon, який має доставити до Міжнародної космічної станції низку корисних вантажів.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на NASA та SpaceX.

Недільний запуск став 21-ю місією для кораблів SpaceX та першою для модернізованого вантажного корабля компанії.

Запуск корабля на ракеті Falcon 9 відбувся зі стартового майданчика у Флориді об 11:17 (18:17 за київським часом). Планується, що корабель прибуде до МКС близько 13:30 (20:30 за київським часом) у понеділок, 7 грудня. Там він залишатиметься впродовж місяця.

На відміну від Dragon Crew, який може вмістити на борту до семи членів екіпажу або чотири людини і вантаж, оновлена вантажна версія корабля має вдвічі більше шафок для зберігання наукових та дослідних зразків для транспортування на Землю та з неї.

Також корабель може зберігати корисне навантаження протягом усього часу перебування на МКС як додаток до лабораторії на станції. Так, чотири вантажі з живленням перебуватимуть на кораблі протягом усього часу пристикування.

Окрім цього, вантажна версія корабля може зробити більше поїздок: якщо Dragon Crew був розрахований на дві поїздки до МКС та назад, то нова версія може зробити п'ять.

Читайте такожNASA та SpaceX запустили перший регулярний маршрут на МКС (відео)

Загалом корабель доставить до космічної станції 2 972 кілограми корисних вантажів: приладдя для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, екіпірування для виходу у космос, апаратуру та комп'ютерні ресурси.

Зокрема до МКС доставлять матеріали для досліджень бактерій та грибків проєкту BioAsteroid, матеріали досліджень змін клітин серцево-судинної системи в умовах невагомості (програма Cardinal Heart), зразки для проєкту HemoCue, за яким науковці визначають кількість лейкоцитів в умовах мікрогравітації, матеріали для дослідження процесів у клітинах і тканинах головного мозку тощо.

Вас також можуть зацікавити новини