Стоунхендж / REUTERS

У археологів і геологів давно йде обговорення походження матеріалів, які використовувалися для спорудження Стоунхенджу. Проте в новому дослідженні провели низку хімічних аналізів і виявили, що величезні валуни споруди були отримані з місця пыд назвою Вест-Вудс, що приблизно в 25 км від самого пам'ятника.

Читайте такожВчені знайшли штучні острови древніші Стоунхенджа

Як повідомляє ТСН з посиланням на IFL Science, Стоунхендж - культовий неолітичний пам'ятник, розташований в графстві Вілтшир у Великобританії, і містить камені різних типів і розмірів. Основна архітектура пам'ятника складається з величезних сланцевих мегалітів, зазвичай відомих як сарсени. Припускається, що пам'ятник спочатку містив близько 80 сарсенів, хоча сьогодні на місці збереглося лише 52.

Відео дня

Щоб остаточно розгадати таємницю, звідки були взяті камені, дослідники використовували метод, званий портативною рентгенофлуоресцентною спектрометрією для аналізу хімічного складу сарсенів, що залишилися, перш ніж порівнювати їх один з одним, щоб визначити ступінь їхньої хімічної варіабельності.

Було виявлено, що з 52 сарсенів 50 мали загальний хімічний склад, що вказує на те, що всі вони походили з одного місця. Щоб точно визначити цю спільну точку походження, автори дослідження порівняли геохімічний підпис одного з цих каменів зі знаками інших сарсенів з усієї Великобританії. При цьому їм вдалося ідентифікувати Вест-Вудс, розташований на північ від Стоунхенджа, як джерело масивних каменів.

Допомагаючи розгадати одну з головних загадок, оточуючих Стоунхендж, цей висновок також піднімає кілька цікавих питань. Наприклад, чи було виявлено, що два з сарсенів, включених в цей аналіз, привезені з іншої, невизначеної точки походження, і автори дослідження не можуть пояснити це.

З іншого боку, результати цього дослідження, принаймні, підтверджують, що інші 50 сарсенів, ймовірно, були доставлені на майданчик одночасно, що дозволяє припустити, що вони були зібрані під час однієї фази будівництва.

Незважаючи на останні відкриття, що стосуються історії Стоунхенджа,вчені досі не можуть встановити, хто збудував стародавній пам'ятник і якій меті він служив.