Аферисти розповсюджували персональні дані українців / Фото ua.depositphotos.com

Правоохоронні органи мають намір найближчим часом заблокувати роботу дев'яти анонімних Тelegram-каналів, які незаконно за грошову винагороду поширюють персональні дані українців.

Про це на брифінгу заявив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

Читайте такожЗ'явилася нова програма-вимагач під виглядом додатка для відстеження поширення COVID-19

Відео дня

"Протягом найближчого часу працівники департаменту повідомлять 29 особам про підозру, це тим, у кого раніше проводилися санкціоновані обшуки. Також ми плануємо протягом двох тижнів провести ще операцію, спрямовану на притягнення до відповідальності осіб, які здійснюють злочини такої категорії. Також буде здійснена робота з блокування дев'яти Тelegram-каналів, за допомогою яких здійснюються такі злочинні дії із заволодіння грошовими коштами громадян під виглядом реалізації баз даних", - повідомив Гончаров.

Крім того, за його словами, правоохоронці продовжують роботу за раніше відкритими 12 кримінальними провадженнями у цій сфері, підсумки якої очікується оприлюднити найближчим часом.

Як повідомляв УНІАН, Нацполіція підтвердила причетність 25 осіб до витоку і поширення інформації про персональні дані українців з анонімних Тelegram-каналів, ще восьми особам було оголошено про підозру і одну людину затримано.

При цьому, за надання такої інформації хакери просили від 1000 грн за окрему частину інформації і до 10 тисяч доларів за отримання повної бази даних.