Хаббл зробив унікальні знімки \ фото НАСА

Вченим вдалося простежити за спалахом наднової за допомогою знімків космічного телескопа Хаббл. Вони вивчили три випадково зроблених знімки, які показують, як близько 11,5 млрд років тому вмирала зірка.

Спочатку команда вчених під керівництвом Ванлея Чена з Університету Міннесоти шукала гравітаційні лінзи - масивні тіла, які своєю гравітацією викривляють простір-час, дозволяючи дослідникам використовувати їх як космічне збільшувальне скло, повідомляє Новое время.

У 2010 році космічний телескоп Хаббл зробив кілька знімків скупчення галактик Abell 370. Цей об'єкт цікавив вчених саме тому, що він є ідеальною гравітаційною лінзою. Однак придивившись до зображень, вони помітили три знімки, на яких видно наднову зірку, тобто зірку, яка перебувала на фінальному етапі своєї еволюції.

Відео дня

Дослідження показало, що за життя це був червоний надгігант приблизно в 530 разів більше сонця.

Перше зображення серії було зроблено Хабблом лише через шість годин після спалаху наднової. Друге і третє — приблизно через 10 і 30 днів після вибуху відповідно.

Вивчивши світло, що виходить від померлої зірки, астрономи оцінили вік наднової приблизно в 11,5 млрд років. Це робить її однією з найстаріших і найвіддаленіших наднових, які ми коли-небудь бачили.

Телескоп Хаббл

Телескоп Hubble був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання Discovery і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту.

За більш ніж чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових робіт. На думку експертів, "це робить його одним з найефективніших наукових інструментів в історії".

Вас також можуть зацікавити новини: