Ілюстрація / REUTERS

Вчені експерименту LHCb в CERN оголосили, що відкрили нову елементарну частинку - так званий "тетракварк". Наукова робота, авторами якого виступають більше 800 людей, ще не була оцінена іншими експертами галузі. Але її представили на спеціальному семінарі.

Традиційно це означає, що статистична межа для оголошення відкриття все ж було подолано, - пише Newsweek. Висновки вчених стали найбільшим проривом в дослідженні, яке тривало майже 20 років у лабораторіях фізики елементарних частинок по всьому світу.

Читайте такожТемна матерія могла виникнути ще до Великого вибуху

Відео дня

Щоб зрозуміти, що таке тетракварк і чому його відкриття таке важливе, варто повернутися в 1964 рік, коли фізика елементарних частинок переживала революцію. "Бітломанія" тільки-но почалася, війна у В'єтнамі була в розпалі, а двоє молодих радіоастрономів з Нью-Джерсі знайшли переконливі докази, які доводили теорію Великого вибуху.

В цей же час В Каліфорнійському інституті технологій й в CERN у Швейцарії двоє фізиків опублікували незалежні роботи на одну і ту ж тему. Обидві намагалися пояснити існування величезної кількості елементарних частинок, які були відкриті впродовж двох десятиліть до того. Багато фізиків не могли змиритися з тим, що так багато частинок, які пізніше почали називати "зоопарком частинок", можуть насправді існувати у Всесвіті. Джордж Цвейг з Каліфорнійського інституту технологій і Маррі Гелл-Манн з CERN запропонували одне і те ж рішення.

А що як ці різні елементарні частинки були насправді зроблені з ще менших і невідомих складових, так само, як елементи періодичної таблиці складаються з протонів, нейтронів й електронів? Цвейг назвав ці складові "ейсами", а Гелл-Манн запропонував термін, який у вжитку й сьогодні - "кварки".

Читайте такожCERN збудує новий в чотири рази більший колайдер

Людство сьогодні знає, що існує шість різних типів кварків: нижній, верхній, чарівні, дивний, красивний і справжній. Всі ці частинки також мають відповідники в антиматерії з протилежним зарядом. Вони можуть об'єднуватися відповідно до простих правил, заснованих на симетрії. Частинка, яка складається з кварка і антикварка, називається мезоном, а об'єднання трьох кварків називають баріонами. Всім знайомі протони й нейтрони, які утворюють атомне ядро, - це приклад баріонів.

Така схема класифікації добре описувала "зоопарк елементарних частинок" в 1960-х роках. Однак, навіть у своїй оригінальній роботі Гелл-Манн усвідомлював, що інші комбінації кварків теж можливі. Наприклад, два кварки і два антикварки можуть сформувати так званий "тетракварк". А чотири кварки і антикварк утворять "пентакварк". І ось зараз вчені заявлять, що виявили тетракварк.