Зорепад Гемініди 2022 / фото depositphotos.com

Гемініди - це один з найяскравіших і найкрасивіших зорепадів, який щорічно проходить через атмосферу Землі в першу половину грудня. У 2022 році астрономічне явище пройде з 4 по 20 грудня. У дні піку Гемініди виблискують навіть яскравіше, ніж знаменитий літній зорепад Персеїди.

Що таке зорепад Гемініди

Зорепад - умовна назва явища. Насправді під час цієї події зірки не падають, а метеорити згоряють в атмосфері. Вчені поки не виявили об'єкт, з яким пов'язані ці метеорити, але припускають, що це астероїд з назвою Фаетон. Земля щороку проходить через цей метеорний потік у грудні.

Коли буде пік Гемінід

Пік зорепаду в 2022 році в Україні припадає на ночі з 13 по 15 грудня. У ці дні на небі можна буде спостерігати до 150 метеорів на годину, що робить Гемініди одним з найяскравіших зорепадів в році. Після 15 грудня метеорний потік ще можна буде побачити до 20 числа, але його активність буде набагато нижче. Зверніть увагу, що в інших країнах пік активності може випадати на інші числа.

Відео дня

Як побачити зорепад Гемініди в Україні

Зорепад Гемініди видно всім жителям Землі, в тому числі і українцям. Для спостереження не потрібні ніякі прилади - метеорний потік видно неозброєним оком. Однак явище можна спостерігати тільки в безхмарну ніч.

Зорепад краще спостерігати у віддаленому від міст місці, де немає вуличного освітлення. У безхмарну ніч варто вийти на вулицю і почекати 15-20 хвилин, щоб очі звикли до темряви. Після цього можна спостерігати за падаючими метеорами.

Якщо немає можливості спостерігати за зорепадом наживо або не підходить погода, то можна подивитися онлайн-трансляцію з будь-якої точки планети.

Вас також можуть зацікавити новини: