Через підвищення тарифів харків'яни стали гірше сплачувати послуги ЖКГ \ фото УНІАН

У "ХТМ" пропонують підняти тариф для населення в середньому на 22 % вже з 1 травня. На засідання громадських слухань з цього питання зареєструвались 89 осіб.

Читайте такожУ Харкові оприлюднили нові тарифи на опалення і гарячу воду

Як повідомляє Kharkiv Today, засідання вів генеральний директор "Тепломереж" Сергій Андрєєв. Він повідомив про необхідність коригування декількох складових тарифу на тепло і гарячу воду. За його словами, зауваження харків'ян, які надійшли на сайт підприємства, мають відношення до діяльності підприємства, а не до тарифоутворення на відпуск теплової енергії, тому відповіді були підготовлені, але прийняти претензії при розгляді нового тарифу не можна.

Відео дня

Далі представник "Тепломереж" розповіла про причини підвищення, на якому наполягає КП. "Втрати склали 45 млн грн у зв'язку з різними термінами введення вартості газу. Ці збитки підприємства не компенсували при коригуванні тарифів з 1 січня. Тобто з 1 травня ми повинні включити цю суму в тариф для населення", - повідомила заступник гендиректора з економічних питань Марина Магомедова.

Після оголошення перерви почалося друге слухання, слово взяв Сергій Андрєєв. Він розповів і про те, скільки харків'яни щомісяця платять за тепло і гарячу воду, і про те, що борги закладаються також у новий тариф.

"Збільшення тарифів відбувається з кількох причин. Хочу відразу підкреслити: ці причини не залежать від підприємства. Перше - це діюча постанова від минулого року, по якій йде поетапне підвищення тарифів на газ. Газ складає 90% в тарифі. Якщо тарифи не змінити, то підприємство не зможе оплачувати газ. Друга складова - це ті втрати, які понесло підприємство у зв'язку з несвоєчасним введенням тарифів на газ і на тепло", - сказав Андрєєв.

За його словами, газ подорожчав з 1 листопада 2018 року, а тарифи в Харкові зросли з 1 січня - у підсумку "Тепломережі" не змогли повністю розрахуватися за листопад і грудень з "Нафтогазом України". Виходить, що новий тариф закладаються борги, які накопичилися за опалювальний сезон 2018-2019 року. Крім того, Андрєєв не приховує, що на підприємстві божевільний кадровий голод.

"У нас серйозна проблема з кадрами. Середня зарплата 7800 грн - це добре для двірника, але не для інженера-наладчика. В тариф закладається підвищення зарплат співробітникам на 20%. Ще збільшилася плата за землю, плюс екологічний податок", - сказав гендиректор КП "ХТМ".

Через підвищення тарифів харків'яни стали гірше сплачувати послуги ЖКГ. Станом на березень розраховуються тільки 70 % споживачів.