У Парижі українські студенти провели акцію на підтримку Сенцова / фото facebook.com/ualeadershipacademy

У центрі Парижа студенти Української академії лідерства провели акцію на підтримку українських політв'язнів, зокрема режисера Олега Сенцова.

Акцію влаштували у форматі знімального майданчика: підготували камери, звук, освітлення, продакшн-команду та акторів для зйомки фільму. Щоб розпочати зйомку, асистентка режисера вийшла до камери, підняла «хлопавку» і все зупинилося.

Читайте такожВ окупованому Севастополі танцювали під українську пісню "Океану Ельзи" (фото)

«Процес зйомок «заморожений» через відсутність головної постаті на майданчику — режисера», — зазначили організатори.

Головний організатор акції Нікіта Мєкєнзін розповів, що учасники в такий спосіб хотіли показати — «митець не може бути терористом. Без митця процес зупиняється».

«Тим самим ми закликаємо владу Франції допомогти повернути Олега Сенцова і решту політв’язнів на свої місця», — додав Мєкєнзін.

Долучився до акції депутат Національної Асамблеї Франції Ніколя Тюркуа, зазначивши, що добре обізнаний у проблемах між Україною та Росією: «Час зупинитися і звільнити політичних в’язнів — таких як Олег Сенцов. Це важливо і для мене, бо, як представник Європи, я розумію, що у нас спільне коріння і ми маємо це зупинити».

Організовуючи акцію, Українська академія лідерства, глобальна кампанія #SaveOlegSentsov та українська діаспора, хотіли нагадати — 10 травня виповнюється 5 років з моменту затримання Сенцова.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній надалі перебуває у колонії у місті Шахти Ростовської області.

Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він тримався 145 днів. Сенцов заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Як повідомила сестра Сенцова, навіть після припинення голодування залишається загроза його смерті.

10 вересня сестра Сенцова повідомила, що політв'язень написав заповіт на творчість у разі смерті.