П’ятьом фігурантам справи про вбивство Катерини Гандзюк пом’якшили підозри / фото УНІАН

П’ятьом фігурантам кримінального провадження про вбивство активістки Катерини Гандзюк пом’якшили підозри, тепер їх звинувачують в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

Про це Слідство.Інфо дізналося з перебігу сьогоднішнього судового засідання.

Зазначається, що Генпрокуратура змінила обвинувачення В’ячеславу Вишневському, Віктору Горбунову, Володимиру Васяновичу та Микиті Грабчуку, звинувативши їх в умисному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень (ч.2 ст.121 Кримінального кодексу), що передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років.

Відео дня

Раніше їх підозрювали в умисному вбивстві за ч.2 ст.115, що загрожувало суворішим покаранням - позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним ув’язненням. Також під час засідання Грабчуку продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Крім того, з власних джерел Слідству.Інфо стало відомо, що аналогічно підозру змінили й Сергію Торбіну, який, за версією слідства, організовував групу нападників.

За даними видання, іншим фігурантам справи - Олексію Левіну та голові Херсонської облради Владиславу Мангеру - підозри наразі не змінювали.

Читайте такожВбивство Гандзюк: засідання суду по Павловському не відбулося

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Торбін і Грабчук, іншим - Вишневському, Васяновичу і Горбунову суд обрав запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

В організації вбивства підозрюють голову Херсонської облради Мангера.

Крім того, за інформацією ЗМІ, гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський – на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Павловського за підозрою у співучасті у вбивстві Гандзюк було заарештовано 12 листопада 2018 року.

17 квітня 2019 року адвокат Павловського заявив, що його підзахисному змінили підозру зі статті (115) ККУ «співучасть у вбивстві» на м'якшу ст. 396 «приховування злочину», що передбачає значно менше покарання - до трьох років позбавлення волі, а також дозволяє адвокатам клопотати перед судом про пом’якшення запобіжного заходу.