В’ятрович наголошує, що такі дії є порушенням закону / фото: УНІАН

Український інститут національної пам’яті звернувся до міського голови Харкова Геннадія Кернеса з приводу повернення проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Георгія Жукова.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook голова інституту Володимир В’ятрович, такі дії є порушенням закону.

Читайте такожВ’ятрович розповів про інформаційні «лякалочки» для зупинки ухвалення закону про мову

Відео дня

«Можливе присвоєння будь-якому об’єкту права власності (об’єкту топоніміки) у м. Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам частини шостої статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», - наголосив В’ятрович.

Він звернув увагу на те, що законність перейменування в інших населених пунктах України об’єктів топоніміки, названих на честь Жукова, у рамках виконання закону про декомунізацію, підтверджена рішеннями адміністративних судів.

У разі присвоєння харківською владою будь-яким об’єктам топоніміки імені Жукова, за словами В’ятровича, Інститут нацпам’яті звертатиметься до Генеральної прокуратури України щодо визнання таких дій неправомірними й скасування їх у судовому порядку та притягнення винних осіб до відповідальності.

Голова інституту нагадав, що, згідно із законодавством поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму представником влади карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Як повідомляв УНІАН, електронна петиція про повернення проспекту Петра Григоренка та станції метро "Палац спорту" ім’я маршала Георгія Жукова набрала необхідну кількість голосів.