Сьогодні українці відзначають день вишиванки / Ілюстрація REUTERS

Сьогодні вся країна відзначає одне з найсамобутніших свят української культури – День вишиванки.Традиційно, цього дня всі охочі приходять на роботу або навчання в українській вишитій сорочці.

Крім того, заходи з нагоди свята заплановані по всій країні. УНІАН зібрав анонси найпомітніших заходів на день вишиванки 2019 в Україні.

Читайте такожКод нації: як українці святкують День вишиванки (відео)

Відео дня

День вишиванки Київ

На київській Поштовій площі з нагоди Дня вишиванки відбудеться масштабний показ «ВишиванкаDAY», учасники якого будуть дефілювати в етнічному одязі від дизайнера Юлії Магдич, або у своїх власних вишиванках. У народному показі зможуть взяти участь всі бажаючі.

В анонсі заходу зазначається, що на Поштовій площі облаштують червону доріжку, а відвідати показ планують відомі особи.

Початок заходу заплановано на 8:00.

О 10:00 у столиці має відкритися арт-інсталяція «Вишиванка - одяг вільних», присвячена не тільки Дню вишиванки, але і Дню пам'яті жертв політичних репресій. Арт-об'єкт буде символізувати «тюремну камеру», в якій «ув'язнена» вишиванка.

Крім того, на площі Конституції біля Верховної Ради України 16 травня має відбутися громадська акція «Вишиванка - одяг вільних». Учасники мають прийти на мітинг у вишиванках з фотографіями українських політв'язнів.

Початок акції заплановано на 13:30

О 12:00 відбудеться відкриття виставки «Вишиванка - символ нескорених». В експозиції будуть представлені старовинні вишиванки, рушники, скатертини та вишиті полотна. Ці артефакти українці закопували у землю перед операцією «Вісла» і висилкою до Сибіру, щоб врятувати їх від знищення. Експонати вперше виставлятимуться у Верховній Раді України.

День вишиванки Чернівці

День вишиванки народився саме в Чернівцях, тож у цьому місті до свята заплановано цілу низку заходів.

Так, о 9:00 розпочнеться акція «Народжені у вишиванках», в рамках якої вишиванки будуть дарувати новонародженим.

О 10:30 відкриється виставка вишивки з приватної колекції Петра Панчука, а о 12:00 на Соборній площі розпочнеться свято патріотичної музики.

О 14:00 городяни долучаться до флешмобу «Вишиванка - одяг вільних». Учасникам пропонують приходити у вишиванках з роздрукованими фотографіями українських політв'язнів.

День вишиванки Львів

У Львові на День вишиванки у вишивані сорочки одягнуть статуї Нептуна, Амфітрити, Адоніса та Діани, на площі Ринок.

У Вишиванку також вдягнуть міських левів, в тому числі і найбільшого лева міста, який був встановлений до сторіччя ЗУНР. У центрі міста діятиме тематична фотозона.

Об 11 ранку розпочнеться акція зі створення величезної карти України, яка покаже все розмаїття української вишивки, що об'єднує українців. З 11:30 на площі Ринок будуть виступати "Львівські фанфари".

День вишиванки Харків

У Харкові з нагоди Дня вишиванки пройде святкова хода. Захід розпочнеться о 16:00 на площі Конституції біля монумента Незалежності.

Колона учасників пройде по вулиці Сумській до Харківського театру опери та балету. Там відбудеться святковий концерт.

Святкові заходи з нагоди дня вишиванки заплановані і в інших містах України.

Нагадаємо, щорічно в третій четвер травня українці і друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – один з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.Читайте про історію та традиції свята на УНІАН.