Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року / фото УНІАН

Вироки п'ятьом обвинуваченим у вбивстві активістки Катерини Гандзюк набрав чинності. 

Це сталося після того, як Дніпровський апеляційний суд повернув заявникам апеляційні скарги, передає "Українська правда" із посиланням на прес-службу Генеральної прокуратури України.

Скарги подали адвокати фігурантів справи Гандзюк Владислава Мангера, Олексія Левіна та Миколи Ставицького, які не були засуджені. Суддя мотивував своє рішення тим, що у вироках обвинуваченим не згадуються прізвища Мангера та Левіна, а що стосується Ставицького, то хоч його прізвище та ініціали у вироку є, проте обвинувачень проти нього судове рішення не містить.

Відео дня

"Вирок стосується виключно обвинувачення особам, які уклали угоду про визнання винуватості. Дослідження та оцінку правомірності дій інших осіб, які таку угоду не укладали, суд не здійснював", – йдеться в ухвалі.

Документ набрав законної сили 18 липня і може бути оскаржений у Верховному суді протягом трьох місяців. 

Читайте такожПарламент взяв до відома звіт ТСК щодо вбивства Гандзюк та нападів на активістів

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня Покровський райсуд (Дніпропетровська область) оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві Васянович і Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній глава Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та екс-заступник глави ОДА Євген Рищук.