Упродовж кількох місяців хворого Бекірова не переводили навіть до медсанчастини СІЗО / Едем Бекіров, УНІАН

Лікарі, які обстежували звільненого з російського полону активіста Едема Бекірова в окупованому Криму, складали медичні висновки, не дивлячись на нього.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Києві заявив адвокат Бекірова Олексій Ладін.

"Всі розуміли, що він є інвалідом, що людині буде дуже складно або неможливо перебувати в СІЗО. Тому слідство надало як докази того, що він може перебувати під вартою, стандартну довідку від психіатра, на якій було надруковано, що він осудний. А від руки психіатр дописав "утримуватися під вартою може". І ось на підставі цього "великого" медичного висновку Бекірова було поміщено в СІЗО", - сказав адвокат.

Відео дня

Читайте такожЗвільненим бранцям Кремля видадуть нові ID паспорти

Він зазначив, що захист активно боровся за те, щоб Бекірову змінили запобіжний захід. За його словами, з 3 томів кримінальної справи один - це копії медичних документів, які надали адвокати.

За словами Ладіна, упродовж двох місяців Бекірова не переводили навіть до медсанчастини СІЗО, а лікарі ізолятора запевняли, що він може перебувати в загальній камері, під цілодобовим відеоспостереженням.

Як наголосив адвокат, підконтрольний Кремлю суд не врахував і доводи незалежних лікарів, які склали медичні висновки про те, що хвороби Бекірова входять до переліку як такі, що перешкоджають триманню під вартою.

Він наголосив, що Європейський суд з прав людини неодноразово виносив рішення про те, що Бекірову мають провести належні обстеження і за необхідності змінити запобіжний захід.

"Російська Федерація, на мій жаль, всі ці рішення ігнорувала, обстеження були формальними, його вивозили на півгодини в лікарню, лікар, не дивлячись на нього, складає медичні документи та пише, що у нього все добре, і Бекірова доставляють назад", - сказав Ладін.

Адвокат наголосив, що у захисту залишилося дуже багато питань до лікарів лікарні, які обстежували Бекірова, і до лікарів СІЗО, які упродовж 8 місяців говорили, що у нього задовільний стан здоров'я і він може утримуватися в СІЗО.

Крім того, адвокати мають намір оскаржити й дії співробітників ФСБ РФ, які позапроцесуально взяли зразки ДНК у Бекірова, після чого їх знайшли на скотчі, яким була обмотана одна з упаковок вибухівки.

"З цього приводу було написано заяву про вчинення злочину. Звичайно ж, було відмовлено в порушенні кримінальної справи. Але захист продовжить домагатися і встановлювати істину. Якщо буде необхідно, то дійдемо до Європейського суду з прав людини", - заявив Ладін.

Крім того, за його словами, у захисту є всі підстави для подачі відразу декількох скарг до ЄСПЛ, враховуючи безпідставне взяття Бекірова під варту, позапроцесуальне відібрання ДНК, а також дії лікарів, які обстежували його.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінмежі з окупованих Кримом. Його обвинуватили в зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових патронів.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці.

Європейський суд з прав людини вимагав від влади РФ негайно помістити Бекірова в лікарню, а також забезпечити його медичне обстеження.

12 червня ФСБ РФ завершила слідство у справі Бекірова. Він не визнав провину і повністю підтвердив свої показання, дані під час слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував тоді, коли нібито "передавав вибухівку і боєприпаси".

8 серпня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму, попри доводи адвокатів про те, що Бекіров через тяжкий стан здоров'я не зможе переховуватися від слідства, прийняв рішення продовжити йому арешт до 11 жовтня.

27 серпня так званий "Центральний райсуд Сімферополя" змінив запобіжний захід Бекірову - відпустив із СІЗО під зобов'язання явки до суду.

7 вересня в рамках обміну утримуваними особами Бекіров повернувся в Україну.

10 вересня в Києві Бекірову зробили операцію на серці.