Прокурори вже працюють над кримінальними провадженнями / фото УНІАН

Генпрокуратура змінила групу прокурорів у справі щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень херсонській активістці Катерині Гандзюк.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Читайте такожАдвокати Мангера намагаються скасувати вирок виконавцям убивства Гандзюк - активісти

Відео дня

Новостворена група прокурорів оновила план досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Досудове слідство триває.  

Довідка УНІАН.Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних. 7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п'ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки.

Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

19 червня батько вбитої активістки на своїй сторінці у Facebook опублікував відкритий лист, в якому попросив президента Володимира Зеленського про конфіденційну зустріч з ним та активістами руху «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Зеленський відповів на лист і погодився зустрітися. 29 липня батько Гандзюк повідомив журналістам про обнадійливу зустріч з президентом України: «У попереднього президента не вистачало політичної волі. Після зустрічі з новим президентом, думаю, що йому в цьому напрямку політичної волі вистачає».

16 серпня на судове засідання в Приморський райсуд Одеси не з'явилися Павловський, його адвокат і прокурор, у зв'язку з цим засідання перенесли на 22 серпня. 22 серпня на засідання не з'явилися Павловський та його адвокат. Засідання перенесено на 3 жовтня.