Росія періодично надсилає в ОРДЛО, за її даними, "гумконвой" / Фото tsn.ua

У Державній прикордонній службі України розповіли, як проводять огляд так званих гуманітарних конвоїв, які Росія поставляє на окупований Донбас.

Про це розказав речник ДПСУ Андрій Демченко, повідомляє "Громадське радіо".

За його словами, українські прикордонники, які мали б контролювати захоплену з 2014 року частину кордону, нині базуються на території пункту пропуску "Донецьк" у Росії. Вони входять до міжвідомчої групи, створеної у 2014 році для обстеження "гумконвоїв", однак, не мають можливості перевіряти особи тих, хто супроводжує вантаж.

Відео дня

Демченко пояснив, що вони тільки фіксують кількість. "Тобто, все, що ми можемо зафіксувати візуально", - сказав він. І додав, що інформацією про осіб, які перетинають неконтрольований кордон, вони не володіють.

Читайте такожВранці в ОРДЛО вдерся черговий російський "гумконвой" – ДПСУ

Всього до міжвідомчої групи входять прикордонники та митники - до 30 осіб.

"Коли з’являється інформація про черговий гумконвой, частина групи їде до пункту пропуску "Матвєєв Курган". Вони візуально обстежують колону, коли вона їде на окуповану територію, і так само – коли повертається. Потім ця група знову їде на пункт пропуску "Донецьк" - до місця постійної дислокації", - розповів спікер ДПСУ.

"Фактично їм виділили приміщення, де вони можуть виключно знаходитися. Вони перебувають на своєму забезпеченні - група приїздить із їжею, сухими пайками. Вони можуть виходити за територію у разі критичної необхідності, якщо комусь стало зле і потрібно викликати медиків", - зазначив Демченко.

Читайте такожМЗС у жовтні надіслало Росії три ноти протесту через "контрабандні конвої" в ОРДЛО

Він наголосив, що немає інших причин, за яких прикордонники можуть вийти за межі визначеної росіянами території. За словами речника Держприкордонслужби, людей до міжвідомчої групи включають лише за їхнім бажанням і після ретельної перевірки.

Як повідомляв УНІАН, вчора стало відомо про черговий "гумконвой" РФ на окуповану частину Донбасу.