7 лютого у Мукачеві сталася перестрілка / фото Mukachevo.net

Перестрілка в Мукачевому – свідчення складної криміногенної обстановки не тільки на Закарпатті, але і в інших областях Україні.

Про це заявив експерт з питань безпеки Сергій Шабовта, коментуючи стрілянину в Мукачевому 7 лютого, яка сталася на тлі розборок між місцевими кланами, передає «Обозреватель».

Читайте такожПісля стрілянини в Мукачеві цілодобово патрулюватиме Нацгвардія

Відео дня

"Сьогоднішня організована злочинність дуже сильно спирається на адміністративний ресурс, в якому задіяні і чинні народні депутати, і колишні, й інші можновладці. І той "вузол", який зав'язаний на Закарпатті, демонструє тенденцію, властиву не тільки цьому краю, а й усій Україні", – наголосив Шабовта.

Він також звернув увагу, що Закарпаття є традиційно "напруженим" регіоном через значні обсяги контрабанди.

"Там надпотужний трафік контрабанди. Зрозуміло, що будь-які спроби його контролювати періодично породжують ситуації його переділу і так далі", – зазначив експерт.

На його думку, місцеві політики та бізнес тісно пов'язані з організованими злочинними угрупованнями (ОЗУ).

"Політики, вихідці із Закарпаття, виросли ногами з організованої злочинності. Вони від неї не відокремлені. І значною мірою бізнес, який зовні нібито прозорий та офіційний, так само має кримінальну складову", – пояснив Шабовта.

"Це неймовірно складна ситуація. Закарпаття – багатий край, там є, що ділити. Там кілька кланів, які завжди між собою з'ясовували, хто могутніший. На жаль, це традиція цього краю. Над цим потрібно системно працювати. Мають бути задіяні і аналітики СБУ, тому що це пряма загроза безпеці цілого регіону", – резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого вранці в Мукачеві на вул. Сєченова сталася стрілянина, внаслідок якої двоє місцевих жителів дістали вогнепальні поранення.

За даними поліції, заявник повідомив, що чув постріли та бачив, як водії двох транспортних засобів стріляли у бік один одного, після чого обидва позашляховики поїхали в невідомому напрямку.

Постраждалих госпіталізували.

Мукачівська міськрада на термінового скликаному позачерговому засіданні схвалила звернення до президента України Володимира Зеленського щодо криміногенної ситуації в місті та діяльності правоохоронних органів.

8 лютого правоохоронці затримали лідера та шістьох членів злочинного угруповання, які планували встановити контроль над регіоном. Спецоперацію із залученням спецпідрозділу КОРД та роти особливого призначення поліції області проводили у с. Нижні Ворота Закарпатської області.

Під час затримання особи, які перебували в автомобілях, чинили озброєний опір та намагалися втекти з місця події. За повідомленням правоохоронців, лідер злочинної групи пересувався на броньованому автомобілі. В результаті спецоперації ніхто не постраждав.