Песах - це не просто історичне свято, що ознаменувало народження вільного народу, каже Ткач

Керівник Об'єднаної єврейської общини України Міхаель Ткач вітає євреїв України зі святом Песах 5780.

«Песах — це не просто історичне свято, що ознаменувало народження вільного народу. У Мішні сказано: «У кожному поколінні людина повинна дивитися на себе так, ніби це саме вона вийшла з Єгипту».

Відео дня

Не наші далекі предки понад п'ять тисяч років тому, а ми, тут і зараз.

Читайте такожЄврейська громада України роздає безкоштовно 30 тонн маци до Песаху

Наші мудреці дають безліч обґрунтованих тлумачень цій фразі. Одне з ключових пояснень таке: в епоху Виходу євреї зробили вибір. Світ Єгипту і світ Тори — це дві протилежності, засновані на різних цінностях. І, якщо подумати, то сьогодні ми всі повинні зробити такий же вибір.

Які питання порушує історія Песаха? Рабство і свобода, політика і влада, суспільство й особистість, людська гідність і мораль, обов'язки та відповідальність. Сьогодні ці питання не менш актуальні, ніж під час Виходу. Кожен раз ми обираємо свій шлях, і часом це зовсім непросто.

Песах — це орієнтир, який кожному може допомогти зробити правильний вибір.

Хаг самеах, друзі!»

До Песаху 5780 Об'єднана єврейська громада України безкоштовно роздала єврейським громадам і організаціям зі свого складу (повний склад — за посиланням) 32 000 кілограмів маци. У цьому році кількість маци було вирішено збільшити, щоб всі єврейські громади були забезпечені традиційною їжею на Песах.

Крім цього, ОЄОУ продовжує відправляти багаторазові маски в єврейські громади в різних областях України в період епідемії коронавірусу.

Нагадаємо, що євреї України можуть отримати інформаційну допомогу і психологічну підтримку з питань про COVID-19 на Єврейській гарячій лінії «910», яка доступна за номерами 910 (безкоштовно з мобільного) та 0 800 600 910 (безкоштовно зі стаціонарного).