Ильинский скит на Афоне / athos-ukraine.com

Як повідомляє сайт "Православний спадок України на Святій Горі Афон", пророк Ілля шанується християнами як ревний борець за чистоту віри і викривач ідолопоклонства.

Згідно Біблії святий пророк жив за 900 років до Різдва Ісуса Христа. Все своє земне життя він присвятив служінню Господу: жив у пустелі, проводив час у молитві і пості. Пророче служіння Іллі співпало з царюванням язичницького монарха Ахави, який насаджував культ поклоніння Ваалу. Бажаючи повернути людям віру в істинного Бога, пророк Ілля явив своїми молитвами Божественне диво.

Святий запропонував привести Господу дві цілопалення - одну від себе, а іншу від пророків Ваала. Язичницькі жерці першими принесли жертву ідолу, але марно – небо мовчало. Тоді пророк Ілля спорудив жертовник з 12 каменів за числом колін Ізраїлевих, звелів викопати навколо нього рів і поливати водою. Коли рів наповнився водою, пророк звернувся до Господа з молитвою. За молитвами пророка Бог кинув з неба вогонь, який спопелив жертовник, а ізраїльтяни, увірувавши в істинного Бога вигукнули: «Воістину Господь є Бог!».

Відео дня

За старозавітним вченням Господь забрав Ілію на вогняній колісниці на небо.

Читайте такожНа Афоні знайдено келію XVII століття, де прийняв чернецтво відомий українець преподобний Паїсій Величковський

На Святій Горі Афон при монастирі Пантократор знаходиться чернецький скит пророка Іллі. Обитель була заснована в 1757 році видатним просвітителем преподобним Паїсієм Величковским, який у минулому році був прославлений УПЦ у лику святих.

В Іллінському скиту зберігаються шановані християнські святині: частина Животворного Хреста Господнього, ліва стопа Апостола Андрія Первозванного, ризи Спасителя і Божої Матері, частинки мощів Івана Хрестителя. Також в Іллінському скиту зберігається чудотворна Тихвинська ікона Богоматері і образ Богородиці «Годувальниця».