Україна має рішуче перейти до впровадження стратегії реабілітації банківського сектору, розробленої українськими органами влади за підтримки міжнародних фінансових установ.

Про це заявили голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні, заступник директора Європейського департаменту МВФ Джейла ПАЗАРБАЗІОЛУ і директор Світового банку по Україні, Білорусі і Молдові Мартін РАЙЗЕР у статті, опублікованій у тижневику «Дзеркало тижня» (№ 19 (747) 30 травня - 5 червня 2009 р.).

Вони зазначили, що ця стратегія передбачає реалізацію державної програми рекапіталізації системних банків і початок реструктуризації комерційних банків, котрі не є системними, але потерпають від гострого браку ліквідності і капіталу, який не можуть поповнити їх власники.

Відео дня

«Зараз настав час рішуче перейти до впровадження цієї стратегії. Зволікання привело б до подальших втрат активів і збільшення витрат для держави», - підкреслили Д.ПАЗАРБАЗІОЛУ і М.РАЙЗЕР.

При цьому експерти додали, що «стабілізація депозитів у травні 2009 року поки що створює сприятливу ситуацію і підвищує шанси на успіх. Вирішальне значення матимуть також послідовність і наполегливість. Слід уникати контрпродуктивних кроків, таких як недавня заборона відчужувати майно, що знаходиться в заставі за кредит».