Американський документаліст Чарльз ФЕРГЮСОН, який одержав цього року «Оскар» за фільм «Внутрішня справа» (Inside Job), зніме кінобіографію Джуліана АССАНЖА для каналу HBO.

Про це повідомляє РІА “Новости” з посиланням на видання Variety.

39-річний громадянин Австралії Дж.АССАНЖ став всесвітньою знаменитістю, заснувавши ресурс WikiLeaks, де опублікував спочатку документи, що мали відношення до воєн в Іраку і Афганістані, а потім – службове листування американських дипломатів, які працювали в усіх країнах світу.

Відео дня

Документи з`являлися на сайті і в декількох провідних газетах порціями; поки це відбувалося, ДЖ.АССАНЖА в Швеції звинуватили в сексуальних злочинах і оголосили в міжнародний розшук, а потім заарештували у Великобританії. Зараз він живе в Лондоні і чекає рішення суду про екстрадицію.

Історія Дж.АССАНЖА майже відразу зацікавила голлівудських продюсерів. Раніше повідомлялося, що фільм про нього має намір зробити компанія Стівена СПІЛБЕРГА DreamWorks - вона навіть купила права на книжку про WikiLeaks, написану журналістами Guardian Люком ХАРДІНГОМ і Девізом ЛІ.

Згодом про свій інтерес заявляла і компанія Universal.

Програміст Ч.ФЕРГЮСОН став режисером після початку війни в Іраку: він зняв документальну картину про дії американської армії під назвою «Кінця й краю немає» (No End in Sight), яка одержала в 2007 році приз на фестивалі в Санденсі.

Кінострічка«Внутрішня справа», що вийшла минулого року, історія кризи на Уолл-стріт, розказана голосом Метта ДЕЙМОНА, принесла режисерові «Оскар» за найкращу документальну картину, зазначає "Газета.ру".