Кабінет міністрів України затвердив план заходів зі збільшення переваг і мінімізації негативних наслідків для економіки України у результаті створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Відповідне розпорядження №548 від 15 червня розміщене на сайті уряду.

Згідно з документом, зокрема, уряду доручено продовжити процес адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Відео дня

Також профільним органам виконавчої влади до кінця 2012 року доручено привести національні ветеринарні, санітарні, фітосанітарні, екологічні норми, стандарти, технічні регламенти і умови у відповідність з європейськими і міжнародними стандартами. Також до кінця 2012 року уряду доручено розробити технічні регламенти промислової продукції на основі директив ЄС, якими упроваджуються процедури проведення оцінки відповідності із застосуванням модулів.

У цей же термін доручено виключити з переліку продукцію, яка підлягає обов`язковій сертифікації в Україні, продукцію, на яку розповсюджується дія технічних регламентів або обов`язкова сертифікація якої не передбачена законом.

До кінця 2012 року уряду доручено створити умови для поступового переходу вітчизняних виробників з експорту сировини на експорт готової продукції.

До кінця 2011 року доручено провести модернізацію лабораторної бази Держветфітослужби Держсанепідслужби і приведення її у відповідність з міжнародними стандартами.

Відповідальним органам доручено проводити роботи з облаштування пунктів пропуску через державний кордон, зокрема, для здійснення державного фіто-, ветеринарно-санітарного і санітарно-епідеміологічного контролю.

З метою підвищення ефективності діяльності митних органів профільним органам влади доручено продовжити процес гармонізації митних процедур України із законодавством ЄС.

Як повідомляв УНІАН, Україна і ЄС почали переговори про створення зони вільної торгівлі на початку 2008 року. ЗВТ повинна стати складовою нового договору про асоціацію, переговори про який розпочаті роком раніше – на початку 2007 року.

Сторони сподіваються на завершення переговорів до кінця цього року.