Ан-26 - озвучили терміни ідентифікації тіл загиблих  / REUTERS

На ідентифікацію тіл загиблих внаслідок катастрофи військового літака необхідно декілька тижнів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні уряду заявив віце-прем’єр, голова Державної комісії зі з'ясування причин і обставин катастрофи Ан-26 Олег Уруський.

Читайте такожАварія Ан-26 під Харковом: рятувальники знайшли тіла усіх загиблих

Відео дня

На початку своєї доповіді він розповів про те, як розвивалися події, що призвели до падіння літака.

«Ан-26 здійснював плановий тренувальний політ. Це був четвертий виліт літака у складі цього екіпажу в день польотів. На борту перебували 20 курсантів 2-го, 3-го та 4-го курсів Харківського університету Повітряних сил. Приблизно о 20.38 командиром екіпажу було повідомлено про падіння обертів лівого двигуна. Після цього з диспетчерського пункту надійшла команда продовжити політ і заходити на посадку. О 20.44 командир корабля підтвердив готовність здійснити посадку. О 20.45 відбулось зіткнення літака із землею», - сказав Уруський.

Також він додав, що наразі на місці катастрофи рятувальники продовжують роботу з тілами загиблих.

«Тіла знаходяться у вкрай понівеченому стані, фактично всі вони обгоріли, й ідентифікацію жодного тіла на сьогоднішній момент здійснити неможливо. Потрібно буде робити експертизи ДНК, що потребуватиме від двох до трьох тижнів. Лише після цього можна говорити про поховання загиблих військовослужбовців», - сказав Уруський.

Він додав, що у справі вже призначено понад 50 різних експертиз. При Міністерстві оборони створена своя комісія на чолі із заступником міністра оборони.

Наразі слідчі здійснили виїмку усіх документів.

Говорячи про стан літака перед катастрофою, голова Держкомісії зазначив, що цей літак був збудований в 1977 році. Остання дата його ремонту – 1996 рік. Загальний наліт до моменту катастрофи – 5 тис. 985 годин, з них після ремонту 1 тис. 800. Ресурс літака складав 20 тис. годин. До чергового ремонту у червні 2021 року залишалося ще 14 тис. 015 годин польотів.

Уруський додав, що двигуни цього літака також виготовлені у 1977 році.

Падіння літака Ан-26 під Харковом: що відомо 26 вересня

  • Ввечері 25 вересня у Харківській області поблизу Чугуєва зазнав катастрофи військовий літак Ан-26, на борту якого перебували 27 осіб - військові льотчики і курсанти університету Повітряних сил ім. Кожедуба.
  • На місці катастрофи відразу знайшли тіла 22 загиблих, вранці сьогодні – ще одного та вдень – ще двох. Двох осіб з травмами було госпіталізовано. Вранці один з госпіталізованих помер.
  • Слідчі ДБР відкрили провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 Кримінального кодексу України).
  • Міністр оборони Андрій Таран заявив, що, згідно з попередніми даними, причиною катастрофи літака стало те, що він зачепився крилом за землю. Ан-26 був 1977 року виробництва. На ньому здійснювалися тренувальні польоти.
  • Президент оголосив сьогодні в Україні день жалоби для вшанування пам'яті загиблих льотчиків і курсантів.