До Великодня телеканал '1+1 Україна' покаже історичний фільм 'Таємничі манускрипти' про велику фальсифікацію російської православної церкви

До Великодня, 15 квітня, о 23:15 телеканал "1+1 Україна" покаже історичний детектив Акіма Галімова "Таємничі манускрипти", який став продовженням документального циклу "Україна. Повернення своєї історії".

У документальному фільмі автори розкажуть про масштабну фальсифікацію, яку втілила російська православна церква щодо української, на три століття позбавивши її самостійності.

Дослідники показали, як затирались історичні факти, для того щоб приховати справжню історію: як сталось так, що найбільша православна церква Східної Європи – Київська – перейшла у підпорядкування своїй же гілці – московській церкві. Як москва самовільно проголосила себе окремою метрополією, розірвавши зв’язок із апостольською церквою Константинополя, а який обман потім використала, щоб сфальсифікувати рішення про передачу Київської митрополії у своє підпорядкування.

Відео дня

"Перебування у складі Київської митрополії давало москві зв’язок із витоком християнства, адже Київ отримав хрещення із Константинополя – церкви, що була заснована учнем Ісуса Христа, апостолом Андрієм. Московська церква, яка сьогодні позиціонує себе як найбільшу поборницю православних канонів, сама почала свою історію, порушивши один з основних таких канонів. Щоб приховати це, вони і затирали історію. Російські царі розуміли: без сакрального коріння – вони самозванці. А це коріння у Києві. І вони вирішують його відібрати. На церковних мапах зникає київська і постає російська православна церква, а територія України на довгі століття стає частиною російської імперії. Отримати контроль над нашою церквою вчорашні розкольники могли лише за допомогою якоїсь оборудки. Якої саме – дивіться у фільмі "Таємничі манускрипти", - говорить автор фільму Акім Галімов.

У фільмі покажуть, хто саме підірвав Успенський собор Києво-Печерської лаври та наведуть докази, що всупереч радянській пропаганді, це зробили не німці. Михайлівський собор став ще одним із сакральних місць, знищених у радянські часи. Перед підривом із нього вивезли до москви унікальні мозаїки та фрески з тисячолітньою історією. Богоявленський собор, який знаходився на території сучасної Києво-Могилянської академії та містив поховання гетьмана Сагайдачного, також був знищений, а його територію комуністи забороняли досліджувати. Церкву Святого Георгія у Румунії, де був похований Іван Мазепа, за радянських часів знесли та на її місці побудували житлову багатоповерхівку. Чи пов’язані між собою ці події, а також як у часи УНР уряд намагався повернути самостійність української церкви, здобути яку вдалось тільки у часи незалежності – дивіться у фільмі "Таємничі манускрипти".

Наймасштабніше розслідування за всі серії циклу команда провела у архівах семи країн на різних континентах: Литви, Польщі, Румунії, Греції, Італії, Туреччини та Канади. Окрім того, у розслідуванні візьме участь вчений зі світовим ім'ям – палеограф Агамемнон Целікас, який входить до світового ТОП-10 найкращих спеціалістів з вивчення старовинних манускриптів.

Продюсер та ведучий проєкту - Акім Галімов, сценарист та співведучий – Руслан Шаріпов, режисерка фільму – Тетяна Шовкун, операторка – Катерина Гуцол, сценарист - Володимир Омельченко.

Нагадаємо, вперше документальний історичний фільм "Україна. Повернення своєї історії" телеканалу 1+1 вийшов на екрани 2016 року. Після цього відбулась прем’єра ще 4 частин. Наразі команда проєкту працює над короткометражними роликами про історію України "Реальна історія", які продовжують протидіяти російській історичній пропаганді. YouTube-канал "Реальна історія" за декілька місяців увійшов у ТОП-10 українських історичних блогів.

Крім того, команда авторів створила проєкт під назвою "Українські палаци. Золота доба". В документальному циклі із 8 серій за допомогою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFХ відтворили 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців.