Фото Офіс Генпрокурора

Кримінальне провадження за фактом неповернення компаніями братів Андрія і Сергія Клюєвих кредитних коштів українським державним банкам, ймовірно, закрите. Про це у Facebook написав Тарас Загородній, управляючий партнер Національної антикризової групи, політичний експерт.

За його даними, йдеться про заборгованість загальною сумою понад 32 млрд грн. З них "Укрексімбанку" компанії Клюєвих заборгували понад 12 млрд грн, Ощадбанку - 20 млрд грн. Дебіторська заборгованість покрита за рахунок докапіталізації бюджетними коштами. Натомість заставне майно у зв’язку із загрозою застосування до Клюєвих санкцій продано.

"Сподіваюсь, що генеральний прокурор Андрій Костін спростує або підтвердить цю інформацію для ЗМІ, оскільки справу закривали саме у прокуратурі" - написав Загородній.

Відео дня

Він нагадав, що за рахунок цих кредитів Клюєви, зокрема, будували сонячні станції у Криму, які тепер виробляють електроенергію окупантам. Крім їхньої групи "Солар", кредити отримували ПрАТ "Завод Напівпровідників" (поручителем є підконтрольна братам ПАТ "Актив-Страхування") і ПАТ "Укрпідшипник". Обидва заводи нині банкрути.

У 2023 році майно "Укрпідшипника" продали на аукціоні. Цінну нерухомість у Києві за копійки придбало ТОВ "ФК "Монблан Фінанс", яку афілюють з ще одним діячем часів Януковича - Миколою Злочевським. Понад 3 тисячі квадратних метрів в історичній частині Києва дістались йому за 200 млн та одну копійку.

"Клюєви - одні зі стовпів режиму Януковича. Андрій Клюєв був віце-прем’єром і секретарем РНБО, Сергій - народним депутатом і формальним власником резиденції "Межигір’я". Зараз, за різними даними, активно сприяє агресії Росії проти України" - додав експерт.