Президент України Володимир Зеленський поставив крапку в конфліктах довкола Бабиного Яру. За його словами, Бабин Яр має стати місцем пам’яті, а не місцем забуття.

Про це Володимир Зеленський заявив під час відкриття Всеукраїнського форуму "Україна 30. Гуманітарна політика" у вівторок, 13 липня.

"Бабин Яр – страшний символ Голокосту на українській землі. Ми не можемо позбутися його, але можемо перемогти гідним вшануванням пам’яті всіх жертв. Наш обов’язок – зробити Бабин Яр місцем пам’яті, а не місцем забуття. І тут не повинно бути тиру чи будь-якого спортивного або фітнес-комплексу. Ми як держава хочемо зробити це місце гідним пам’яті жертв. Ми вже готові презентувати поточні результати. Це має поставити крапку в усіх конфліктах щодо цього проєкту. Руйнувати роботу дуже легко. Щось побудувати та залишити наступним поколінням складно. На жаль, так буває, що цей процес проходить через історичні випробування", – зауважив президент України Володимир Зеленський.

Відео дня

Художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський наголосив на необхідності комплексної меморіалізації трагедії Бабиного Яру, яка сталася 80 років тому, що зробить проєкт доступним і цікавим різним верствам населення.

Під час Форуму художниця-концептуалістка Марина Абрамович представила "Кришталеву стіну плачу" – авторський об’єкт художниці, який з’явиться в Бабиному Яру до 80-х роковин трагедії. За словами Марини, цей меморіальний об’єкт буде одним із найбільших збудованих у Європі протягом останнього десятиліття. Його довжина досягатиме 40 метрів, а висота – 3 метрів. Стіна складатиметься з 75 кварцових блоків, одночасно її зможуть відвідати 25 людей.

"Голокост змінив історію людства назавжди. Усі ми емоційно вражені цією трагедією. Коли я усвідомлювала свій внесок у проєкт, пов’язаний із темою Бабиного Яру, для мене були важливі три речі. По-перше, об’єкт не повинен бути лише скульптурою. По-друге, він має бути інтерактивний. По-третє, об’єкт не може бути лише відображенням минулого, а повинен нести послання в майбутнє", – вважає Абрамович.

За словами генерального директора Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Макса Яковера, до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру буде відкрита перша черга меморіального комплексу, до якої увійдуть як наявні проєкти, так і нові об'єкти, серед яких "Кришталева стіна плачу" та перший музейний простір на території Бабиного Яру – "Курган пам’яті", спроєктований архітектурною компанією SUB.  Об'єкт відтворює історію трагедії Бабиного Яру за допомогою технологій 3D-моделювання, розроблених Центром просторових технологій.

Генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" подякував президенту України за  обговорення теми Голокосту на основному майданчику країни.

"Створення тут меморіалу є важливим завданням для України. І не простим, адже після нацистів, які намагалися приховати сліди своїх злочинів, радянська влада робила все, щоб стерти пам’ять про цю трагедію… Тому наше головне завдання – перетворити Бабин Яр із місця забуття на місце пам’яті. Це має бути інноваційний музейний комплекс, який у суспільство нестиме нові змісти. Задля цього ми залучили до його створення найкращих українських і світових фахівців", – підкреслив Яковер.

Нагадаємо, раніше Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" оголосив про план заходів до вшанування 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру. Офіційна церемонія, присвячена 80-м роковинам розстрілів у Бабиному Яру, а також  відкриття першої частини Меморіального комплексу відбудеться 6 жовтня 2021 року.

Всеукраїнський форум "Україна 30. Гуманітарна політика" розпочався у вівторок, 13 липня, і триватиме два дні. Перший день форуму присвячений обговоренню трагедії в Бабиному Яру та Голодомору. Також обговорюватиметься тема національних громад України.