Суд заборонив книгу про Стуса \ фото УНІАН

За перший день після рішення суду про заборону тиражу книжки "Справа Василя Стуса" за позовом Віктора Медведчука, харківське видавництво Vivаt отримало понад 9 тис. передзамовлень.

Читайте такожУ п'ять разів дорожче: заборонену книгу про Стуса почали продавати в інтернеті за рекордною ціноюПро це повідомила гендиректор видавництва "Віват" Юлія Орлова у коментарі "Суспільному". Вона зазначила, що замовлень надійшло так багато, що система платежів запровадила фінансовий моніторинг переказів. Тож платежі проходять повільніше, і видавництво не може підрахувати точної кількості оплачених передзамовлень.

"Фінмоніторинг ми не можемо скасувати. Нам показувало, що в нас було три замовлення за секунду. Не кожної секунди, але й таке було", - додала гендиректор видавництва. Однак рішення про остаточний обсяг нового накладу книжки ще не ухвалили, розповіла вона.

Відео дня

"Учора о 17-й годині я вже думала: "Так, будемо друкувати, мабуть, 10 тисяч". Тоді ми вирішили, тому що в нас ще були замовлення - друкувати 15 тисяч. На 15 тисяч в нас не вистачило паперу, і його ніде немає, бо зараз вибори, і весь папір пішов на них. Тому не лише від нас залежить, на який ми наклад вийдемо. Гадаю, десь на 15 тисячах ми зупинимося. А далі будемо збирати замовлення, і якщо вони ще будуть, тоді друкуватимемо наступний наклад", - сказала вона.

Окрім видавництва Vivat, замовити "Справу Василя Стуса" можна і в самого автора книжки Вахтанга Кіпіані. Він повідомив про це на своїй сторінці у Facebook напередодні ввечері і вже отримав понад тисячу замовлень. 

Книга "Справа Василя Стуса"

Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книжки "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука, заявивши, що деякі фрази у книзі нібито порушують честь та гідність позивача. Крім того, з автора "Справа Василя Стуса" і видавництва Vivat стягнули 860 грн на користь Віктора Медведчука.

Книжку розкупили за лічені хвилини і у видавництві, і в дистриб'юторів. Поки рішення суду не набрало чинності, видавництво вирішило додрукувати новий наклад. Його появу очікують 2 листопада.

В Офісі президента заявили, що здивовані деякими формулюваннями у рішенні Дарницького районного суду міста Києва щодо книги "Справа Василя Стуса". Водночас у Зеленського заявили, що не ставлять під сумнів незалежність судової гілки влади.

Книжку про Василя Стуса рекомендує читати Міністерство культури, а його очільник - Олександр Ткаченко власним коштом закупить частину накладу для національних бібліотек.