Суд заборонив розповсюдження книги про Василя Стуса / фото УНІАН, Павло Палмарчук

Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука.

Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність позивача, повідомляє Суспільне.

Адвокат автора книги В'ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.

"Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", - зазначив він.

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

"Рішенням суду маємо видалити ці епізоди. Я звичайно цього робити не буду", - наголосив він.

Видання зазначає, що під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту. Близько 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржує Медведчук

Читайте такожСценарист "Забороненого" Сергій Дзюба: "Ми хотіли, щоб глядач побачив Стуса. В суспільстві, яке вже двадцять вісім років називається українським, це взагалі перший художній фільм про нього"

  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.