У Зеленського відреагували на рішення суду щодо книги про Стуса / фото Facebook

В Офісі президента України відреагували на рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо книги «Справа Василя Стуса».

Там зазначили, що взяли до відома як рішення, так і позицію автора книги Вахтанга Кіпіані та представників видавництва про намір подати апеляцію.

Про це повідомила прес-служба ОП.

Відео дня

Намір подати апеляцію там назвали свідченням того, що «суспільство готове відстоювати свої права».

У Зеленського кажуть, що здивовані деякими формулюваннями у рішенні, хоча не ставлять під сумнів незалежність судової гілки влади. Так, в Офісі вважають дивним визначення позивача Медведчука як «персонажа (дійової особи) твору». У Зеленського кажуть, що більшу частину змісту книги становить точний передрук матеріалів кримінальної справи.

«Отже, саме за цією логікою книги, Медведчук В. В. є учасником справжнього процесу, який мав місце в історії, а не просто "персонажем твору"», — йдеться в повідомленні.

У Зеленського зазначають, що наукові дослідження історії, опрацювання матеріалів історії, зокрема за допомогою інструментів публіцистики, не можуть обмежуватися через емоції окремих учасників подій минулого, незалежно від їхнього сьогоднішнього статусу та політичної позиції.

«Наголошуємо при цьому, що цензура в Україні прямо та недвозначно заборонена Конституцією. У будь-яких проявах», — кажуть у Зеленського.

Читайте такожСуд по книзі про Стуса: адвокат автора заявив про вихід судді за межі вимог позову Медведчука

Медведчук проти книги про Стуса - рішення суду

Дарницький районний суд Києва сьогодні зобов’язав видалити з книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадки про голову політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука і заборонив поширення накладу книги без дозволу Медведчука.

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Марини Заставенко, з книги мають бути видалені наступні фрази:

  • «...чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини»», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • «...він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;
  • «...розпинав поета (мається на увазі Стус) - призначений державою адвокат Медведчук»»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?»

До моменту видалення цих фраз книгу заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Кіпіані.

За словами директорки видавництва Юлії Орлової, вони подадуть апеляцію, щойно отримають повний текст судового рішення.

Читайте такожУ п'ять разів дорожче: заборонену книгу про Стуса почали продавати в інтернеті за рекордною ціною

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржував Медведчук

Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.