Ілюстрація REUTERS

Українці дедалі частіше стають жертвами телефонних шахраїв, які намагаються виманити у них гроші під різними приводами.

Про це розповів радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Шахрайство з допомогою телефону та інших електронних на сьогоднішній день можливостей - це досить поширене явище. Злочинний світ не стоїть на місці, він використовує всі можливості для того, щоб скористатися легковажністю або недостатньою освіченістю наших людей, і таким чином вкрасти у них гроші", - сказав Варченко.

Відео дня

Читайте такожВ Одесі шахраї вкрали з чужих банківських карток півмільйона гривень (фото, відео)

За його словами, у правоохоронців достатньо багато подібних звернень, проте немає 100% спосіб протидії такому шахрайству, оскільки "до вас мають права телефонувати громадяни, зокрема ті, які мають злочинні наміри".

"Найчастіше подібні дзвінки ми фіксуємо або з окупованих територій України, з території Автономної Республіки Крим, з місць ув'язнення на цих територіях... Поліція фіксує, що, наприклад, цей злочинець здійснив телефонний дзвінок з міста Донецька з в'язниці такої-то. Але ми не маємо можливості працювати з цією територією", - пояснив радник Авакова.

Читайте такожБанкір порадив, як захистити свої гроші від шахраїв

Також Варченко повідомив, що поліція може залучити телефонних шахраїв до відповідальності приблизно в третині випадків.

"Громадяни, будьте дуже уважні, коли переказуєте комусь гроші. Переконайтеся, що ви маєте справу з живою людиною, яка відповідає за свої слова", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Одесі таксистка через додаток в телефоні сплячої пасажирки перерахувала собі 72 тисячі гривень.