Як отримати відстрочку від мобілізації по догляду за людиною з інвалідністю / фото УНІАН

Відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов'язані мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I або II групи за умови, що у таких осіб з інвалідністю немає інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до Закону їх утримувати. Про це нагадав юрист Дмитро Дончак.

Він пояснив, що для отримання відстрочки необхідно надати певні документи.

Відстрочка на підставі утримання особи з інвалідністю - як отримати

військовозобов'язаному еобходімо довести, що крім нього немає інших осіб, які за законом повинні утримувати особу з інвалідністю.

Відео дня

Це можуть бути:

  • чоловік особи з інвалідністю;
  • повнолітні працездатні діти;
  • батьки.

Якщо, наприклад, у матері інвалідність і військовозобов'язаний син, йому потрібно довести, що чоловіка у неї немає, немає інших дітей, а батьки, якщо і є, то вони пенсіонери, тобто непрацездатні, отже не можуть і не зобов'язані утримувати її.

Для цього можуть знадобитися свідоцтво про смерть та свідоцтво. Найважче довести, що у такої матері є одна дитина. Тому що зараз не існує визначеного законодавством алгоритму дій, щоб встановити, що у людини є тільки один працездатний син.

Для цього потрібно:

  • подати запит в РАЦС з проханням надати виписку з Реєстру про наявність або відсутність дітей;
  • РАЦС відповість відмовою, тому що надання такої виписки не передбачено чинним законодавством. Але цей запит все одно потрібно подати, щоб отримати письмову відмову, яку потім надати в ТЦК з іншими доказами.

Також можна отримати повну виписку з реєстру актів цивільного стану про фізичну особу. Або піти до нотаріуса і скласти заяву, в якій вказати, що у людини з інвалідністю немає інших повнолітніх працездатних дітей. 

Відстрочка на підставі догляду за особою з інвалідністю

Згідно з вищезазначеним Законом, не підлягають мобілізації військовозобов'язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (чоловіка), які за висновком комісії потребують постійного догляду.

Докази здійснення постійного догляду:

  • довідки про отримання щомісячної компенсації від держави. видана органами опіки;
  • або видача органом місцевого самоврядування Акта про факт здійснення постійного догляду.

Варіант з довідкою отримання компенсації можливий за умови, що дохід сім'ї не перевищує 2684 грн. на місяць на одну людину.

"Що стосується другого варіанту, то для отримання такого Акта зовсім неважливо – який розмір доходів у сім'ї, адже після видачі Акта держава не виплачує синові компенсацію за здійснення постійного догляду", - пояснив юрист.

Для отримання акта слід звернутися із заявою про видачу "акта про факт здійснення постійного догляду" до органу місцевого самоврядування за місцем проживання. Заяву подає особа з інвалідністю або військовозобов'язана людина. До заяви прикріплюються копії паспортів, копія висновку ЛКК або МСЕК, в якому зазначено про необхідність здійснення постійного стороннього догляду. Якщо немає такого висновку, то його потрібно отримати.

Виконком повинен створити комісію, яка прийде до вас додому і огляне житлові умови. Потім протягом п'яти робочих днів з моменту реєстрації вашої заяви виконком повинен видати "Акт про факт здійснення постійного догляду", який і підтверджує право на відстрочку.

Новий законопроект про мобілізацію - останні новини

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект Про вдосконалення мобілізації та військового обліку. Документ передбачає ряд змін-від зниження мобілізаційного віку до відповідальності за неявку до військкомату.

Вас також можуть зацікавити новини: