REUTERS

Активні вболівальники «Шахтаря» опублікували заяву щодо введення донецьким клубом нових правил купівлі квитків на виїзні матчі УПЛ.

«Футбол в Україні переживає не найкращі часи. Через війну на Сході і окупацію Криму багато клубів змінили прописку, а деякі взагалі припинили існування. Відвідуваність стадіонів впала в кілька разів, а топ-матчі не можуть зібрати повні стадіони. Мабуть єдині, хто постійно підтримують свої клуби як вдома, так і на виїзді, – це ультрас.

Ще в останні місяці режиму Януковича представники МВС разом зі службами безпеки клубів практикували збір даних на ультрас, знаючи що це рушійна сила Революції гідності. Як результат тих всіх зборів даних – переслідування з боку міліції під час Майдану і полювання з боку сепаратистів і російських спецслужб на території Донбасу.

Відео дня

Всі ми пам'ятаємо, як при захопленні проросійськими бойовиками «Донбас Арени» були нібито знайдені тільки списки ультрас «Шахтаря». Чому нібито? Тому що ці списки вже давно були на сепаратистських сайтах, а за вказаними адресами ще навесні 2014-го представники так званого ополчення шукали «зрадників Донбасу».

Оскільки ні керівництво, ні менеджмент відділу по роботі з уболівальниками «Шахтаря» з тих пір майже не змінилися, передавати особисті дані в базу даних є небезпечною справою для будь-якого громадянина України. Оскільки жоден закон України не зобов'язує вболівальника пред'являти свої документи для входу на стадіон під час спортивних змагань, кожна людина має право відмовити в цьому проханні навіть співробітникові правоохоронних органів, не кажучи вже про співробітників стадіону або «Шахтаря», які взагалі не мають права перевіряти документи.

Представники ультрас-руху «Шахтаря» відмовляються від попадання на відведені сектори за новими правилами і закликають інших уболівальників не виконувати незаконних вимог. Ми вважаємо, що «Шахтар» не в змозі забезпечити конфіденційність отриманих даних. Враховуючи наднизьку відвідуваність матчів УПЛ, потрапити на інші сектори стадіону не буде для нас проблемою. Підтримувати «Шахтар» ми будемо там, де захочемо, а не там, де нам вкаже менеджмент клубу», – сказано у зверненні ультрас гірників.

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого ФК «Шахтар» ввів нові правила купівлі квитків на виїзні матчі команди. У відповідності з новими вимогами фанати можуть купити квиток на гру тільки за паспортами. Причиною цього називалося запобігання проявам расизму, ксенофобії, пропаганди тоталітарних ідеологій та нетерпимості по будь-якій з ознак окремих вболівальників до інших глядачів.