Шахтар виграв останні три матчі у Динамо / фото ФК Шахтар

У вівторок, 25 серпня, в Києві на НСК "Олімпійський" відбудеться матч за Суперкубок України, в якому зіграють "Шахтар" і "Динамо".

УНІАН проведе онлайн-трансляцію матчу Шахтар - Динамо.

Початок поєдинку - о 21.00.

Відео дня

Шахтар - Динамо: де дивитися матч по ТБ

"Шахтар"

Донецький клуб за п'ять турів до кінця минулого сезону став чемпіоном, але повноцінної відпустки у команди все одно не було. По-перше, стислий календар через пандемію коронавірусу, а по-друге - "гірники" продовжували боротьбу в Лізі Європи.

Там у матчі-відповіді 1/8 фіналу після карантину вдалося перемогти "Вольфсбург", а у чвертьфіналі був розбитий "Базель" - 4:1. Півфінал з "Інтером" для багатьох ветеранів "гірників" був матчем всієї кар'єри, але підсумком стало розчарування. Італійці здобули розгромну перемогу з рахунком 5:0.

Практично відразу для підопічних Луїша Каштру почалася підготовка до нового сезону УПЛ. Клуб обійшовся без трансферів, якщо не брати до уваги оренди вихованців в інші команди чемпіонату України.

У першому турі Прем'єр-ліги "гірники" показали, що відійшли від єврокубкового фіаско. Команда перемогла "Колос" - 3:1. При цьому не вдалося реалізувати два пенальті, а ще один забив Алан Патрік.

Шахтар - Динамо: прогноз букмекерів

"Динамо"

Все коротке міжсезоння в українському футболі пройшло під егідою призначення нового головного тренера в столичному клубі. Спочатку після поразки від "Колоса" (0:2) в останньому турі свій пост покинув Олексій Михайличенко, а потім почали активно виникати чутки про ту чи іншу кандидатуру. Призначення Мірчі Луческу стало розв'язкою цієї саги та справжнім потрясінням для багатьох уболівальників.

Румунський фахівець, який 12 років працював у "Шахтарі" - новий наставник команди. Хтось критикував керівництво "Динамо", хтось хвалив за такий сміливий крок, але байдужим ця подія не залишила практично нікого. Сам Луческу говорив не дуже багато і відразу приступив до роботи.

Під час паузи кияни провели три товариські матчі - розгромили "Верес" (3:0) і "Полісся" (5:1), а також поступилися "Десні" (1:2).

Старт сезону вийшов вдалим. Команда Містера зустрічалася з "Олімпіком" і в експериментальному складі перемогла з комфортним рахунком 4:1. Новачком "Динамо" нещодавно став Артем Кравець - форвард повернувся в клуб з Туреччини. Також на перегляді знаходиться бразилець Клейтон, але контракт поки не підписано.

Історія протистоянь

Суперкубок України вигравали виключно "Динамо" і "Шахтар" - по вісім титулів у кожної команди. Минулого року перемогу святкували динамівці з рахунком 2:1.

Всього між собою клуби провели вже 96 поєдинків в історії незалежної України - 37 перемог у донеччан, 33 - у киян, а також 26 нічийних результатів. Останні три гри відбулися на рівні УПЛ і всі завершилися на користь "гірників" - 1:0, 3:1, 3:2.

Кадрові проблеми

"Шахтар" підходить до гри в бойовому складі. У строю всі гравці, крім Ісмаїлі, який давно відновлюється після операції. При цьому навіть бразилець приступив до легких тренувань.

У "Динамо" ситуація складніша. В першу чергу - в лінії захисту. У минулій грі через пошкодження участь не брали Попов, Шабанов, Миколенко і Бурда, через що в центрі захисту був змушений грати фланговий захисник Томаш Кендзьора. Також були відсутні Шепелєв і Вербич. У матчі з "Олімпіком" забій отримав Буяльський - залишається ймовірність, що лідера півзахисту киян на полі також не буде.

Орієнтовні склади

"Шахтар": Пятов, Додо, Хочолава, Кривцов, Матвієнко, Степаненко, Антоніо, Марлос, Патрік, Тайсон, Мораєс

"Динамо": Бущан, Тимчик, Кендзьора, Сирота, Караваєв, Сидорчук, Циганков, Шапаренко, Лєднєв, де Пена, Супряга

Слова перед матчем

Луїш Каштру, головний тренер "Шахтаря":

"Мотивація дуже велика. Це фінал. Ми повинні розуміти, що завтра визначиться, хто отримає титул. Тому - максимальна мотивація і максимальна повага до того, ким ми є. Має бути дуже велика баталія на полі. Зустрінуться два хороших клуби. У перспективі буде відмінний поєдинок. Думаю, все інше навіть не потрібно обговорювати. Якісь зв'язки, колишні гравці-  це нікого не цікавить".

Сергій Федоров, тренер молодіжної команди "Динамо":

"Однозначно, майбутня гра буде дуже цікавою. По-перше, тому що зустрічі "Динамо" і "Шахтаря" завжди принципові та викликають великий ажіотаж, а по-друге, тому що поява Мірчі Луческу на чолі киян додає пікантності та неординарності цьому матчу. Плюс "Шахтар" не потрапив у фінал Ліги Європи, тому обов'язково захоче підняти собі настрій перемогою в Суперкубку і завоюванням трофея вже на початку сезону. Але, незважаючи ні на що, вважаю, "Динамо" має завтра перемогти".

Арбітр

Головним суддею поєдинку буде Віталій Романов з Дніпра. За VAR відповідатиме Євген Арановський з Києва.