REUTERS

Виконком Всесвітнього антидопінгового агентства одноголосно схвалив рекомендації комітету WADA щодо відповідності із санкцій у зв'язку з підміною допінг-проб Московської антидопінгової лабораторії.

Читайте такожЛегендарний російський хокеїст назвав Росію найганебнішою країною в історії спорту

Про це повідомляє Inside The Games.

Відео дня

У понеділок, 9 грудня, в Лозанні відбулося засідання виконкому WADA, присвячене питанню статусу відповідності Російської антидопінгової агенції (РУСАДА). Рішення позбавити РУСАДА цього статусу було прийнято одноголосно.

Таким чином, Росія на чотири роки відсторонена від участі у всіх великих міжнародних турнірах, в тому числі Олімпійських іграх і чемпіонатах світу.

Крім участі в міжнародних турнірах, Росія не зможе приймати великі змагання. Термін цього бану - також чотири роки.

Варто відзначити, що покарання не торкнеться участі Росії на Євро-2020.

Російські чиновники не зможуть відвідувати Олімпіади та інші міжнародні турніри. РФ не зможе подати заявку на проведення Олімпіади-2032, а російські спортсмени не будуть виступати під своїм прапором.

Допуск "чистих" від допінгу росіян до змагань у нейтральному статусі повинні визначити в WADA пізніше, якщо це взагалі буде можливо.

Глава WADA Крейг Ріді вже заявив в коментарі The Independent, що докази були незаперечними:

"Були надані дуже переконливі докази того, що маніпуляції та видалення частини даних мали місце. Деякі з них були зроблені майже одночасно з тим, як ми були в Московській лабораторії в січні 2019 року. Якщо це було так, то я дуже розчарований, адже в вересні 2018 року було прийнято рішення відновити РУСАДА, щоб вивчити дані, які в підсумку хтось підробив ".

Нагадаємо, WADA вдалося дізнатися про віддалені проби завдяки базі даних, яку організації надав інформатор Григорій Родченков. Росія на початку 2019 року передала свою версію цієї бази за умовами відновлення статусу РУСАДА, після чого були виявлені невідповідності.

УНІАН раніше повідомляв, що в Росії визнали масову підміну допінг-проб.