Хуг прокоментував своє скандальне інтерв`ю Foreign Policy / фото УНІАН

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг назвав «непорозумінням» поширення у ЗМІ його слів про відсутність прямих доказів російської причетності до війни на Донбасі.

Читайте такожForeign Policy: Війна в Україні не схожа на інші, а Донбас не важко помирити з країною

У коментарі «Радіо Свобода» він наголосив, що місія ОБСЄ взагалі не робить висновків на основі зібраних нею фактів.

Відео дня

«Виникло непорозуміння, яке згодом було уточнене, і вже була видана нова версія цієї статті. В принципі, я не можу говорити про наявність або відсутність будь-яких доказів, оскільки місії ОБСЄ в Україні доручено завдання встановлювати та звітувати про факти. Ми не робимо жодних висновків на основі цих фактів, а також не надаємо доказів. Факти викладені в наших звітах говорять самі за себе, особливо ті, про які було згадано в моєму інтерв'ю журналу Foreign Policy», – сказав Хуг.

«Важливо зрозуміти, що ми є спостережною місією. Ми не займаємося розслідуваннями», – наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, американське видання Foreign Policy відредагувало текст інтерв'ю з Олександром Хугом, прибравши його слова про те, що у спостерігачів немає прямих доказів російського втручання в конфлікт на Донбасі.

У попередній версії інтерв'ю Хуг, відповідаючи на питання про позицію ОБСЄ щодо втручання Росії у події на сході України, заявив наступне.

"Що стосується того, що ми побачили на місці, ми не побачили прямих доказів (російського втручання - УНІАН). Втім, ми бачили конвої, які виїжджають та в'їжджають в Україну грунтовими дорогами посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетину кордону".

За словами Хуга, який в цьому місяці покидає свій пост в СММ ОБСЄ, на одній з ділянок прикордонної території міжнародні спостерігачі зафіксували незаконний перетин кордону і опублікували відповідне відео.

"Ми бачили особливі види зброї, які ми в деталях описали, включаючи військове електронне озброєння. Ми також розмовляли зі взятими в полон українською армією полоненими, які заявляють, що вони служать в російській армії і під час ротації беруть участь у військових діях в Україні", - зазначив Хуг.

Він також додав, що в ОБСЄ бачили людей з розпізнавальними знаками армії Російської Федерації, але, за його словами, "таку уніформу можна купити де завгодно".