Експерт переконаний, що Україні не можна відокремлюватися від Донбасу / facebook.com/pg/mva.gov.ua

Російський політолог, співробітник Центру російських досліджень Бориса Нємцова (Карлів Університет, Прага) Олександр Морозов висловив думку, що навіть без входження Донбасу до складу РФ цей регіон вже повністю став російським, однак зовсім не означає, що від даних територій необхідно повністю відмовитися.

"Деякі стверджують, що Україна може відмовитися від Донбасу, відгородитися від нього стіною і зміцнювати власну обороноздатність. Таку заяву, зокрема, зробила фракція "Голос", Святослав Вакарчук. Ця ідея витає в повітрі, її висловлюють багато в "кухонних розмовах" і готові грюкнути по столу", - сказав він під час чату на Главреді.

За словами експерта, політики, які пропонують відділення, не розуміють всю складність світової політики, з якою Україні необхідно неодмінно рахуватися.

Відео дня

"Справа в тому, що, якщо Україна раптом в односторонньому порядку заявить, що так вчинить з Донбасом, абсолютно не маючи при цьому попередніх кулуарних домовленостей і підготовки з провідними країнами і світовим співтовариством, вона просто залишиться одна з цим божевільним рішенням. І тоді ніяку обороноздатність вона зміцнити не зможе. Тому що, ухваливши таке рішення в односторонньому порядку, вона втратить і всю міжнародну допомогу. Такого роду рішення приймаються тільки надійним великим міжнародним альянсом, консорціумом, у який повинна входити і сама Україна", - підкреслив він.

Читайте такожОкупанти прийняли "закон" про держкордон "ДНР", зазіхнувши на всю Донецьку область

Морозов переконаний, що заяви партії Голос і її лідера Святослава Вакарчука вражають наївністю і некомпетентністю.

"Заява Вакарчука вразила мене неймовірною наївністю. Адже автори цієї заяви не віддають собі звіту в тому, що, якщо вийти з Мінських угод, то доведеться почати двосторонні переговори з Росією, зокрема, з Путіним. Адже будь-які дрібні питання, що включають не лише обмін полоненими, але і пересування людей через лінію розмежування, як і будь-які інші питання, опиняться в підвішеному стані. Так як у випадку виходу з Мінських угод не буде ні контактних груп, ні експертів, що беруть участь у переговорах, ні європейських дипломатів. І тоді президент Зеленський до кінця своїх днів, сидячи в темній кімнаті з Путіним, буде вирішувати якісь питання. В цьому випадку не тільки Зеленський, але і будь-який інший президент України, зазнає оглушливої поразки", - підсумував спікер.