Потреба в додаткових військах виникла, коли Україна почала готвуватися до тривалої війни / фото УНІАН

Україна вживає жорстких заходів щодо ухилення від призову, оскільки їй важко знайти бійців для протистояння російській агресії. Про це у своєму матеріалі для The Washington Post пишуть Фредрик Канкл та Сергій Корольчук.

Вони нагадують, що незабаром після вторгнення Росії в лютому 2022 року Україна посилила охорону свого кордону. Додаткові патрулі та огорожі з колючого дроту - зокрема, вздовж румунського кордону - мали на меті утримати людей, особливо чоловіків, які мали право на призов, і хотіли втекти з країни.

"Оскільки Україна наближається до третього року війни, ці люди потрібні як ніколи. Лідери все ще благають більше зброї та боєприпасів від Сполучених Штатів і Європи — навіть якщо ознаки слабкої підтримки серед цих союзників свідчать про те, що Україні, можливо, доведеться зробити більше, щоб озброїтися. Але навіть більше, ніж патрони, Україні потрібні бійці, що веде до пошуку нових шляхів мобілізації населення та посилення заходів проти ухильників", - йдеться у статті.

Відео дня

Автори зазначають, що після повномасштабного вторгнення Росії чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили залишати країну. Втім, багато хто обходить військову службу через "еквівалент" медичної вади, навчання або сімейні зобов'язання. Так, батько, який має трьох і більше дітей, звільняється від призову.

"Деякі з тих, хто хоче втекти, наймають провідників, щоб вони провели їх через гори. Інші здійснюють ризиковану подорож поодинці. Один із них, 46-річний чоловік, який заблукав минулого місяця, отримав сильне обмороження і помер незабаром після того, як його знайшли. Щонайменше 25 чоловіків потонули під час перетину річки Тиса, що відокремлює Україну від Молдови та Румунії. Але найпоширенішим шляхом втечі були великі прикордонні переходи. Багато хто покладається на підроблені документи, щоб вислизнути з країни. Інші вдаються до більш складних, навіть відчайдушних схем", - пишуть автори.

Зокрема, чоловіки втискалися в таємні відсіки транспортних засобів, видаючи себе за священнослужителів і одягаючись у жінок, щоб непомітно пройти через пункти пропуску. Співробітник вантажної компанії брав гроші за те, що чоловік призовного віку став водієм вантажівки. 20-річний хлопець уклав фіктивний шлюб із родичкою з інвалідністю та намагався виїхати з країни як її доглядальник.

"Потреба в додаткових військах виникає, коли Україна загартовується до тривалої війни. Ситуація в країні стала більш небезпечною після того, як великий контрнаступ зупинився, країни Європейського Союзу не виконали своїх зобов’язань щодо артилерійських снарядів, а Конгрес відхилив обіцянку президента Байдена надати більше допомоги. У той же час Росія, більший і потужніший ворог, відновила рівновагу після нещодавніх невдач. Її економіка виявилася стійкою перед обличчям санкцій і перейшла на воєнний стан, а її військові отримали зброю від Ірану та Північної Кореї", - констатують автори.

Ухиляння від призову в Україні - останні новини

На Одещині розкрили чергову схему ухилення від призову. В агрофірмі, що отримала оборонне замовлення і мала право на бронювання працівників, робили бронь усім бажаючим. За 4,5 тисячі доларів чоловіків призовного віку фіктивно працевлаштовували, робили бронювання, а потім оформлювали документи на відрядження за кордон.

Раніше УНІАН повідомляв, що на Вінниччині суд виправдав військовозобов’язаного за відмову воювати.

Вас також можуть зацікавити новини: