За Бахмут йдуть бої / фото Мубаріз Асланов, агентство Report.az і Баку.TV

У ЗС РФ немає сил, щоб оточити ЗСУ. Для цього окупантам знадобляться ще не менш як 30 БТГ. Однак усі ресурси зосереджені на штурмах міста - переважно північної частини, відзначає військовий оглядач Олександр Коваленко.

На сході міста росіяни просунулися до річки Бахмутівка, але не можуть висунутися далі, бо ЗСУ з правого берега постійно прострілюють лінію вглиб на 400 м, це заважає ворогу підігнати техніку і форсувати річку.

Південь під повним контролем ЗСУ. При спробі штурму окупантів, за словами Коваленка, "символічно розмотли на кладовищі": "Власне, для них це стає сакральним місцем - йдуть у штурм через кладовище і там усі й залишаються".

Відео дня

Експерт додав, що найскладніша ситуація залишається на півночі міста. "Тиск з півночі зараз найбільш відчайдушний і істеричний. Однак природні перешкоди так само становлять лінії оборони, які дозволяють ефективно відбивати хвилі штурмуючих окупантів", - висловився Коваленко.

Артерії 0504 і 0506 у короткостроковій перспективі у росіян перерізати немає шансів, вважає оглядач: "На це вистачає ресурсів, які зараз всі сконцентровані на півночі, сході і півдні міста. Відтягнути ресурс для штурму трас означає отримати контратаку і втратити те, що захопили на сьогодні".

Своєю чергою, відтягнути частину сил з локацій у 0504 і 0506, для посилення тиску на північ і південь, для прориву в центр, окупанти теж не можуть, адже, додав Коваленко, ослаблення спричинить за собою обвал флангів, про що не так давно нив Пригожин.

"Тобто, для окупантів у Бахмуті зараз вимальовується такий собі Уроборос. Куди і як би вони не сіпнулися, вони будуть жувати свій же хвіст. І цю ситуацію може вирішити лише перекидання додаткових сил і засобів. Причому не малих. До 30 БТГр. Ось тільки їх - немає", - додав Коваленко.

Війна в Україні - бої за Бахмут

Довгі місяці російські війська безуспішно штурмують Бахмут - один з останніх бастіонів на шляху окупації Донецької області.

Нещодавно штурми військ РФ посилилися, Росія стягнула туди нові сили і техніку. Але безглузді наступи закінчуються для ворога "м'ясорубкою".

Найбільших втрат, за спостереженням аналітиків і західної розвідки, зазнали "вагнерівці". У бойовиків Пригожина не вистачає ні людей, ні боєприпасів.

Разом з тим росіянам вдалося оточити місто з трьох сторін, але в українських військових ще є місяць, щоб покинути Бахмут. Наразі посилені бої йдуть на самих підступах.

Вас також можуть зацікавити новини: