Кремль не вирішує проблеми Донецька евакуацією / фото REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Донецьк чекає справжнісінька гуманітарна катастрофа.

"Там буде гуманітарна катастрофа. Ось і все. Буде те ж саме, що в Маріуполі. Буде те ж саме, що було в Херсоні, коли вони сиділи без світла і без води. На вогнищах у дворі готуватимуть їжу. Набиратимуть воду, як у Маріуполі набирали жовту воду. Цю воду фільтрували якось там, очищали і кип'ятили, на ній готували. Ось що буде - просто місцеві жителі можуть до цього пристосуватися", - сказав Жданов.

Він зазначив, що епідеміологічна ситуація в Донецьку буде вкрай поганою, але не катастрофічною, тому що під час морозів бактерії розмножуються повільніше.

"Кремль не вирішує ці проблеми евакуацією. Вони можуть депортувати, виганяти людей, коли їм це потрібно, але допомагати вирішувати проблеми Кремль не буде. Ну уявіть собі самі фільм "Апокаліпсис": немає води, немає світла, немає тепла. І як жити? Сокирою рубати дерева у дворах і готувати їжу на багатті", - додав Жданов.

Ситуація на Луганщині та Донеччині

На Донеччині і Луганщині точаться бої. Найгарячішими точками на Донбасі в Генштабі вважають Бахмутський та Авдіївський напрямки (Донеччина). Тут росіяни намагаються йти у наступ, ЗСУ тримають оборону.

Аналітики інформували, що російський диктатор Володимир Путін ризикує повністю втратити підтримку з боку так званої "ДНР" через нездатність своєї армії військ відкинути українські війська далі на захід від Донецька та "захистити" Донбас.

На Луганському напрямку, як повідомляв очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай, Збройні сили України потроху просуваються поблизу Кремінної та Сватового.Він висловив сподівання, що ЗСУ на Луганщині наприкінці зими зможуть вийти на лінію розмежування 2014 року, а в 2023 році - деокупувати усю територію Луганської області.