Окупанти намагаються вистежити і встановити місце розміщення саме ЗРК Patriot / фото bundeswehr.de

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко припустив, що в останніх ракетних ударів по території України було супутнє завдання.

Він вважає, що обмежений, але уніфікований боєкомплект ракет, які командуванню РОВ прекрасно відомо, що ефективно збиваються нашою ППО, застосовувався не тільки для ударів по об'єктах.

"Фактично, кожен ракетний удар або наліт дронів-камікадзе це виконання ще й супутнього завдання, крім основного - викриття ППО. Завдяки цим розкриттям РОВ складають карту розміщення тих чи інших засобів ППО згідно ешелонами і кількісному насиченню. Тобто, за допомогою таких дій вони можуть з високою часткою ймовірності не тільки, ніж ракета/дрон були збиті, Gepard'ом або IRIS-T, NASAMS або Crotale'м, "Тунгускою" або "Буком", але і чим її "вели", яким засобом", - написав він.

Відео дня

Коваленко зазначив, почалися нинішні удари почалися з того моменту, як в Україну були завезені ЗРК Patriot.

"РОВ зараз намагаються вистежити і встановити місце розміщення саме ЗРК Patriot, щоб завдати по ньому цілеспрямованого удару з гарантованим проривом ППО і знищенням комплексу. У низці нинішніх поразок і тотального фіаско під назвою "сво" їм потрібна хоч якась "перемога" і такою може стати, якщо не захоплення Бахмута, то знищення або, хоча б, пошкодження ЗРК Patriot з чого вони знімуть цілий пропагандистський серіал. Мабуть це і є супутнє завдання", - заявив експерт.

Він стверджує, що наша ППО не стаціонарна, а мобільна, внаслідок чого, формування таких карт окупантами актуально перші години після удару.

"Можливо з цієї причини РОВ піднімають в повітря більшу кількість літаків, ніж задіює. Так, вони розосереджують увагу, але не тільки. У разі визначення місця розміщення ЗРК Patriot ці, запасні літаки повинні будуть забезпечити наступну хвилю ракетних пусків, сконцентрованих виключно по виявленій позиції", - додав Коваленко.

ЗРК Patriot в Україні - деталі

У квітні в Україну прибули три системи ППО Patriot - від США, Нідерландів та Німеччини. Минулого Другий дивізіон зенітно-ракетного комплексу Patriot вийшов на бойове чергування

Системи Patriot допоможуть Україні на певних напрямках, де зараз противник застосовує керовані авіабомби з літаків СУ-35, проте повністю проблему можна вирішити завдяки передачі винищувачів F-16.