Україна почала використовувати проти росіян FPV-дрони з машинним зором / скріншот

Українці почали успішно використовувати FPV-дрони, які оснащені так званим машинним зором, на передовій. Про це повідомляє український громадський діяч, блогер і волонтер Сергій Стерненко.

Не представленому відео можна бачити, як FPV-дрон з машинним зором влучає у ворожий танк. За словами Стерненка, це стало результатом спільної роботи 60-ї та 63-ї механізованих бригад ЗСУ.

Перевагою такого БПЛА є висока ефективність в умовах, коли противник активно використовує засоби радіоелектронної боротьби: на кінцевому етапі дрон сам прямує до цілі, без допомоги оператора.  

"Вони (дрони з автонаведенням - УНІАН) нівелюють роботу ворожого РЕБ у більшості випадків та дозволяють ще ефективніше бити ворога!" - говорить Сергій Стерненко.

Вартість одного такого БПЛА може складати близько 40 тис грн. Це значно більше, ніж коштує звичайний FPV-дрон, однак співвідношення ціни та ефективності може бути на стороні дрону з автонаведенням, адже через роботу РЕБ на одне ураження цілі потрібно більше "звичайних" безпілотників. 

Зауважимо, що раніше нову технологію почали використовувати росіяни. Про це на початку року розповів фахівець у галузі військових радіотехнологій Сергій Флеш.

Українські дрони еволюціонують 

Інший напрямок для подолання ворожого РЕБ - створення FPV-дрону на оптоволокні. Саме такий БПЛА нещодавно представили українські розробники, він отримав назву "Бандерик-Стрічка".

Раніше щось подібне застосував супротивник: у березні українські захисники показали російський ударний FPV-дрон, який був оснащений котушкою з дротом, довжина якого складала 10 км. 

Вас також можуть зацікавити новини: