Росіяни можуть вдатись до непередбачуваних дій на ЗАЕС в Енергодарі / фото УНІАН, Олександр Синиця

У разі настання аварії на Запорізькій АЕС мешканцям Енергодару варто не виходити з дому перші дні, а також зробити запаси води та їжі.

Такі поради дав науковий співробітник Інституту газу НАН України кандидат технічних наук Костянтин Сімейко, відповідаючи в ефірі телемарафону на запитання про наслідки контрнаступу Україні на півдні. 

За його словами, росіяни, коли відчують тиск українських військових на Запорізькому напрямку можуть вдатись до непередбачуваних дій на атомній станції в Енергодарі.

Відео дня

"Найближчі три кілометри від станції, там навіть ближче до Енергодару – це ділянки, де можуть бути найбільші нюанси", - сказав Сімейко.

Він додав, що Україна розглядає всі сценарії можливих дій на станції та готується до них.

Експерт також допустив, що росіяни демонтували системи захисту на станції. Тому сценарії та наслідки можливої радіаційної аварії будуть залежати від декількох факторів.

"Це залежить від багатьох факторів, також від погодних умов. Якщо вітер буде дути не в сторону Енергодару, а в іншу сторону … Якщо це буде загроза, то вона і для самих росіян. Теж є можливість, щоб до них дійшло", - пояснив експерт.

Сімейко зазначив, що у разі настання якоїсь аварії на ЗАЕС мешканцям Енергодару не можна буде виходити з приміщень перші декілька днів. 

"Це при найгіршому сценарії, потрібно заклеїти вікна. Також вдома повинен бути запас їжі та води", - сказав науковець, додавши, що пізніше виходячи на вулицю, потрібно буде закривати шкіру щільним одягом.

Російські терористи на ЗАЕС

Як повідомляв УНІАН, нещодавно Міжнародне агентство з атомної енергетики ООН попередило про потенційну загрозу ядерній безпеці через активізацію бойових дій поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції в Україні.

Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС чули численні вибухи протягом останнього тижня, що може свідчити про посилення військової активності в регіоні.

Росіяни окупували Запорізьку АЕС у березні 2022 року. Загарбники цілеспрямовано перетворюють АЕС на військову базу, мінуючи все навколо. На об'єкті також постійно присутні представники корпорації "Росатом", при цьому українські працівники здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами.

Вас також можуть зацікавити новини: