Бойовики мінують дороги на мирній території Донбасу / REUTERS

З 28 серпня безпілотники СММ ОБСЄ фіксують масове мінування бойовиками доріг на Донбасі.

Про це йдеться у свіжому зведенні штабу ООС.

Читайте такожБойовики за добу тричі порушили оголошене перемир'я: у штабі розповіли деталі

Відео дня

Безпілотники ОБСЄ 28 серпня зафіксували 10 протитанкових мін на західній околиці мікрорайону Трудівські в Петровському районі населеного пункту Донецьк, які були встановлені у два ряди та заблокували дорогу, що веде на захід до населеного пункту Мар’їнка Донецької області.

1 вересня – 23 протитанкові міни поперек рульової доріжки на території зруйнованого міжнародного аеропорту «Донецьк».

4 і 7 вересня виявили 12 протитанкових мін на дорозі до Веселої Гори Луганської області, а 13 вересня – ще 28 мін у західній смузі руху. Тоді ж бойовики заклали 14 мін неподалік Саханки Донецької області.

19 вересня члени патруля Місії знову помітили протипіхотну міну (МОН-200) поблизу Молодіжного Луганської області.

У штабі зазначають, що таким чином окупанти порушують низку міжнародних документів щодо заборони використання такої зброї, зокрема протипіхотної міни.

«Окрім того, російсько-окупаційні війська застосовують і приховані способи мінування території, зокрема протипіхотними мінами ПОМ-2, які мають період самоліквідації від 4 до 100 годин (у середньому 23-24 години)», – наголошують у штабі.

Для доставки таких мін використовується гранатомет РПГ-7 з переробленою гранатою ПГ-7. Радіус суцільного ураження такої міни становить до 16 метрів.

Перемир'я на Донбасі: що було раніше

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) з урегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня ворог порушив режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще одного було поранено.
  • 22 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що режим тиші на Донбасі триває вже майже два місяці.