Пригожин провалив свій заколот у Росії / Колаж УНІАН

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин не був самостійним гравцем у невдалому збройному заколоті в РФ 24 червня, вважає радник глави ОП Михайло Подоляк. Однак його неконтрольованість на певному етапі спричинила паніку у колах кремлівських еліт.

"За ним стоять спеціальні служби, які спробували реваншувати за те, що з ними зробив у 2002-му суб'єкт Путін. Тобто, він зробив ставку на свої рідні служби, ФСБ... А хто програв у ці роки?... ГРУ - як версія можлива, але вона неповна. Оскільки Пригожин вже не був контрольованим суб'єктом. Для Пригожина різко збільшилися ризики, в тому числі, особистого фізичного обнулення, втрати контролю над активом ПВК "Вагнер", - розповів Подоляк.

Щоб якось втриматися, Пригожин фальстартував, вважає він. "Єдиною людиною, яка намагалася утримати ситуацію під контролем, був якраз Патрушев (Секретар Ради Радбезу РФ - УНІАН). Але Патрушев сьогодні теж істотно втратив репутацію, тому що він не є консенсусною фігурою для представників багатьох інших елітних груп", - пояснив радник глави ОП.

За словами Подоляка, в ході перевороту у Кремля і російських спецслужб не виявилося кандидатури "перехідного гаранта". 

Проте Подоляк впевнений, що це тільки початок "смути" в Росії. "Найбільше зараз виграв Шойгу. Обнулити його зараз Путін не може, а сам Шойгу повністю залежить від Путіна. Скільки Путін буде президентом - стільки Шойгу може відчувати себе в безпеці. Потім у нього буде дуже мало шансів залишитися навіть фізично", - висловився Подоляк.

Заколот в Росії - головне

Протягом 24 червня 2023 року колони "вагнерівців" за наказом Євгена Пригожина залишили польові табори і рушили в бік Москви, щоб "зупинити" військове керівництво Росії.

Тоді бойовикам вдалося легко захопити військові об'єкти Ростова і взяти участь у кровопролитних для ВКС РФ боях у Воронезькій області.

Путін назвав вчинок свого "кухаря" "зрадою" і "ножем в спину" і відразу ж підключив до переговорного процесу білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Вже під вечір Пригожин зупинив рух "приватної армії", заявивши, що відмовляється проливати "російську кров". Ватажка терористів відразу ж відправили в Білорусь. Частину "вагнерівців", згідно з супутниковими знімками", найімовірніше, розмістять у Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини: